skład / składniki
metoda gotowania
gotowanie kotletów zaczyna się od przygotowania mięsa. W przypadku kotletów najlepszym wyborem jest świeża wieprzowina. Polędwicę lub delikatną równą część bez pestek i nadmiaru tłuszczu myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym. Pokrój na porcje o grubości około 0,5 cm.
aby uzyskać najdelikatniejsze mięso, ubij przygotowane kawałki młotkiem kuchennym. Aby zachować ich kształt i czystość w kuchni, przed ubijaniem można owinąć mięso folią spożywczą.
podgrzej powolną kuchenkę w trybie smażenia z niewielką ilością oleju roślinnego. Smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor i ułożyć na talerzu.
wlej bulion z kurczaka do miski multicookera, gotuj na parze przez kilka minut. Zwracamy kotlety z powrotem do powolnej kuchenki. Rozłóż mięso tak, aby było całkowicie pokryte sosem, zamknij pokrywkę multicookera i gotuj w trybie smażenia przez 20 minut.
po zakończeniu trybu gotowania wyjmujemy mięso i kontynuujemy gotowanie sosu w trybie duszenia przez 20 minut. Stopniowo dodawaj masło, musztardę Dijon do miski i mieszaj. W tym czasie zmniejszy swoją objętość i lekko zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodaj sól, pieprz i inne przyprawy, jeśli to konieczne.
gdy sos jest gotowy, włóż kotlety z powrotem do miski, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10-15 minut. W tym czasie będą mieli czas na wchłonięcie całego aromatu przypraw, staną się miękkie i łatwo rozdzielą się podczas krojenia.
kotlety z powolnej kuchenki podawaj na gorąco jako danie główne w połączeniu z dodatkiem ziemniaków, spaghetti, warzyw lub zbóż. Prawie każdy dodatek nadaje się do takiego mięsa. Możesz także uzupełnić danie napojem, na przykład czerwonym winem. Przed podaniem posyp mięso niewielką ilością posiekanych ziół.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g