kotlety wolnowarowe

delikatne mięso bez nadmiaru tłuszczu-idealne na późny obiad! Kotlety w powolnej kuchence dowodzą, że nawet wieprzowina może być dietetyczna. Delikatna konsystencja mięsa uzyskana dzięki powolnemu pieczeniu sprawi, że obiad stanie się czymś wyjątkowym. Po wypróbowaniu raz na pewno nie będziesz chciał wracać do klasycznego gotowania kotletów na patelni przez długi czas!
HalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 14 g
tłuszcze 61 % 22 g
węglowodany 0 % 0 g
254 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 10 min

gotowanie kotletów zaczyna się od przygotowania mięsa. W przypadku kotletów najlepszym wyborem jest świeża wieprzowina. Polędwicę lub delikatną równą część bez pestek i nadmiaru tłuszczu myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym. Pokrój na porcje o grubości około 0,5 cm.

aby uzyskać najdelikatniejsze mięso, ubij przygotowane kawałki młotkiem kuchennym. Aby zachować ich kształt i czystość w kuchni, przed ubijaniem można owinąć mięso folią spożywczą.

podgrzej powolną kuchenkę w trybie smażenia z niewielką ilością oleju roślinnego. Smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor i ułożyć na talerzu.

wlej bulion z kurczaka do miski multicookera, gotuj na parze przez kilka minut. Zwracamy kotlety z powrotem do powolnej kuchenki. Rozłóż mięso tak, aby było całkowicie pokryte sosem, zamknij pokrywkę multicookera i gotuj w trybie smażenia przez 20 minut.

po zakończeniu trybu gotowania wyjmujemy mięso i kontynuujemy gotowanie sosu w trybie duszenia przez 20 minut. Stopniowo dodawaj masło, musztardę Dijon do miski i mieszaj. W tym czasie zmniejszy swoją objętość i lekko zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodaj sól, pieprz i inne przyprawy, jeśli to konieczne.

gdy sos jest gotowy, włóż kotlety z powrotem do miski, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10-15 minut. W tym czasie będą mieli czas na wchłonięcie całego aromatu przypraw, staną się miękkie i łatwo rozdzielą się podczas krojenia.

kotlety z powolnej kuchenki podawaj na gorąco jako danie główne w połączeniu z dodatkiem ziemniaków, spaghetti, warzyw lub zbóż. Prawie każdy dodatek nadaje się do takiego mięsa. Możesz także uzupełnić danie napojem, na przykład czerwonym winem. Przed podaniem posyp mięso niewielką ilością posiekanych ziół.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g

Podobne przepisy