skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować matcha latte? Bardzo proste! Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Weź grubsze mleko, gotowy napój tylko na tym skorzysta. Miałem mleko o zawartości tłuszczu około 6%. Ponieważ woda do napoju nie zostanie doprowadzona do wrzenia, natychmiast weź czysty napój. Weź dowolny cukier i dodaj do smaku. Wziąłem trzcinę i dodałem 2 porcje 1 łyżeczki. cukier można zastąpić miodem.
Krok 2:
Wlej mleko do rondla i umieść na małym ogniu. Podgrzej do 80°C. mieszaj okresowo, aby mleko nie przypaliło się od dołu.
Krok 3:
Wlej wodę do innej patelni, a także podgrzej na średnim ogniu do 80°C. Aby podgrzać wodę i mleko do odpowiedniej temperatury i nie przegrzać, użyj termometru do gotowania.
Krok 4:
Podczas podgrzewania wody i mleka w misce (lub specjalnej misce matcha) wymieszaj proszek matcha i cukier.
Krok 5:
Wlej wodę podgrzaną do pożądanej temperatury do miski i ubij wszystko trzepaczką lub specjalnym bambusowym tłuczkiem, aż herbata w proszku i cukier całkowicie się rozpuszczą. Proszek matcha jest sprzedawany w różnej jakości: zwykły, premium, kolor proszku może również różnić się od delikatnego jasnozielonego do ciemnego szmaragdu. Ostateczny kolor napoju będzie zależeć od koloru proszku.
Krok 6:
Wlej powstałą mieszankę herbaty do kubków lub specjalnych szklanek z uchwytami. Przelewałem do zwykłych kubków z cienkiego szkła, ponieważ mieszanka herbaty ma czas, aby nieco ostygnąć podczas ubijania.
Krok 7:
Ubij mleko podgrzane do żądanej temperatury za pomocą blendera zanurzeniowego lub cappuccinatora, aż pojawi się bujna piana. Jeśli ubijasz za pomocą blendera zanurzeniowego, radzę wlać mleko do specjalnej wysokiej szklanki do ubijania, ponieważ mleko będzie mocno rozpryskiwać się w niższym pojemniku i zamiast cieszyć się pysznym napojem, będziesz musiał umyć kuchnię. Możesz także użyć stacjonarnego blendera.
Krok 8:
Wlej ubite mleko do szklanek herbaty matcha i łyżką wyłóż pozostałą piankę mleczną. Matcha latte jest gotowa. Natychmiast podawaj napój do stołu, gdy jest ciepły. Nawiasem mówiąc, na zimno jest również bardzo smaczny. Smacznego!
jeśli napój stoi przez długi czas, cięższy zielony osad herbaty opada na dno, a latte jest wyraźnie podzielony na trzy części: jasnozieloną herbatę, jasnozieloną mleczną i biało-zieloną piankę. Okazuje się bardzo piękny i spektakularny. Aby wymieszać wszystkie warstwy, wystarczy wymieszać napój łyżką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Zielona herbata - 0 kcal/100g