bakłażan na patelni grillowej

niezwykle proste i pyszne! Super szybkość gotowania! Bakłażan na patelni grillowej to danie łatwe do przygotowania. Okazuje się, że bakłażany są pikantne, soczyste i bardzo apetyczne. Mogą być podawane jako niezależne danie, z pysznym sosem. Lub zamień w przystawkę, uzupełniając różne dania mięsne tymi smażonymi plasterkami warzyw.
AnuszkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 63 % 12 g
węglowodany 32 % 6 g
131 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

gotowanie na patelni grillowej jest łatwe, a danie jest smaczne i efektowne. Świetna opcja nie tylko na rodzinny obiad, ale także na spotkania z rodziną lub przyjaciółmi. Kiedy przybyli nieplanowani goście, praktycznie nie ma czasu, aby szybko pokroić bakłażany i usmażyć je na cudownej patelni...

więc zaczynamy gotować.

i zaczynamy od obierania ząbków czosnku. Po drobno posiekaj goździki nożem. Umyj warzywa pod bieżącą wodą, osusz wilgoć ręcznikiem papierowym, a następnie posiekaj warzywa.

dobrze myjemy bakłażany pod bieżącą wodą,a następnie osuszamy nadmiar wilgoci ręcznikiem papierowym. Lepiej jest wziąć bakłażana dość cienkiego. Odetnij ogony, a następnie pokrój warzywa na koła o grubości około 0,5 centymetra.

trzymaj w soli, uciekając przed goryczką, bakłażany nie są konieczne - teraz odmiany, które nie są gorzkie, są uprawiane na sprzedaż. Ale jeśli nagle pojawi się gorzki bakłażan, posyp koła solą, pozostaw na 10 minut, a następnie spłucz bieżącą wodą i ponownie osusz ręcznikami papierowymi.

nasmaruj przygotowane koła bakłażana olejem roślinnym. Możesz wziąć bezwonną oliwę z oliwek lub słonecznik. Po posypaniu bakłażana sokiem z limonki (można go zastąpić cytryną), natrzyj czosnkiem.

posyp bakłażana dowolnymi odpowiednimi przyprawami (możesz użyć gotowej mieszanki warzywnej). Bardzo dobrze nadaje się do bakłażana, na przykład sól Svan - słynna gruzińska przyprawa. W przypadku użycia soli do bakłażana nie trzeba już dodawać. Wybrane inne przyprawy? Dodaj trochę soli do warzyw (jeśli warzywa dojrzewały w soli, nie jest to konieczne lub koncentrujemy się na własnym smaku).

rozgrzej patelnię grillową na średnim ogniu. Gdy jest dobrze rozgrzany, połóż na nim koła bakłażana i smaż przez 4-5 minut. Następnie obróć bakłażana i smaż z drugiej strony przez kolejne 4-5 minut. Połóż gotowe bakłażany na pięknym talerzu. Smaż bakłażany w częściach, aż wszystkie koła będą gotowe.

podawaj na gorąco, posypując ziołami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sok z limonki - 10   kcal/100g

Podobne przepisy