skład / składniki
metoda gotowania
gotowanie na patelni grillowej jest łatwe, a danie jest smaczne i efektowne. Świetna opcja nie tylko na rodzinny obiad, ale także na spotkania z rodziną lub przyjaciółmi. Kiedy przybyli nieplanowani goście, praktycznie nie ma czasu, aby szybko pokroić bakłażany i usmażyć je na cudownej patelni...
więc zaczynamy gotować.
i zaczynamy od obierania ząbków czosnku. Po drobno posiekaj goździki nożem. Umyj warzywa pod bieżącą wodą, osusz wilgoć ręcznikiem papierowym, a następnie posiekaj warzywa.
dobrze myjemy bakłażany pod bieżącą wodą,a następnie osuszamy nadmiar wilgoci ręcznikiem papierowym. Lepiej jest wziąć bakłażana dość cienkiego. Odetnij ogony, a następnie pokrój warzywa na koła o grubości około 0,5 centymetra.
trzymaj w soli, uciekając przed goryczką, bakłażany nie są konieczne - teraz odmiany, które nie są gorzkie, są uprawiane na sprzedaż. Ale jeśli nagle pojawi się gorzki bakłażan, posyp koła solą, pozostaw na 10 minut, a następnie spłucz bieżącą wodą i ponownie osusz ręcznikami papierowymi.
nasmaruj przygotowane koła bakłażana olejem roślinnym. Możesz wziąć bezwonną oliwę z oliwek lub słonecznik. Po posypaniu bakłażana sokiem z limonki (można go zastąpić cytryną), natrzyj czosnkiem.
posyp bakłażana dowolnymi odpowiednimi przyprawami (możesz użyć gotowej mieszanki warzywnej). Bardzo dobrze nadaje się do bakłażana, na przykład sól Svan - słynna gruzińska przyprawa. W przypadku użycia soli do bakłażana nie trzeba już dodawać. Wybrane inne przyprawy? Dodaj trochę soli do warzyw (jeśli warzywa dojrzewały w soli, nie jest to konieczne lub koncentrujemy się na własnym smaku).
rozgrzej patelnię grillową na średnim ogniu. Gdy jest dobrze rozgrzany, połóż na nim koła bakłażana i smaż przez 4-5 minut. Następnie obróć bakłażana i smaż z drugiej strony przez kolejne 4-5 minut. Połóż gotowe bakłażany na pięknym talerzu. Smaż bakłażany w częściach, aż wszystkie koła będą gotowe.
podawaj na gorąco, posypując ziołami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sok z limonki - 10 kcal/100g