placki z bakłażana

Przygotuj placki warzywne na obiad! Smaczne i zdrowe! Placki z bakłażana to pyszne danie podawane jako przystawka. Placki można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sos doskonale uzupełni danie i nada niepowtarzalny smak. Składniki należy stosować świeże, młode. Dotyczy to zwłaszcza bakłażana i cukinii. Jeśli warzywa są z nich przejrzałe, należy oczyścić wszystkie nasiona!
TashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 52 % 16 g
węglowodany 26 % 8 g
187 kcal
IG: 44 / 0 / 56

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Mój bakłażan. Lepiej oczyścić skórę. Zetrzyj przygotowany bakłażan na tarce. To samo robimy z cukinią.

2. Włóż bakłażana i cukinię do durszlaka, posyp solą. Zostawiamy w tej formie na pół godziny.

3. Rozdrobnij fetę widelcem. Umieść ser w misce.

4. Obierz cebulę, a następnie pokrój w drobną kostkę. Moja zielona cebula, również drobno posiekana.

5. Obierz czosnek, przepuść przez prasę. Możesz również zetrzeć go na drobnej tarce. Koperek, drobno posiekany.

6. Rozbij jajka na osobną miskę. Ubij widelcem.

7. Przesiej mąkę do głębokiej miski. Tutaj rozprowadzamy mieszankę jajeczną. Wymieszaj składniki razem za pomocą trzepaczki.

8. Cukinię i bakłażany wycisnąć z nadmiaru wilgoci. Przenosimy je do miski z mąką. Tutaj kładziemy fetę, cebulę i zieloną cebulę, czosnek, koperek.

9. Wszystko dokładnie wymieszaj. Lepiej nie eksperymentować z solą, ponieważ sama feta jest słona. Przyprawiamy powstałą mieszaninę czarnym pieprzem i papryką.

10. Wlej olej na patelnię, Wyślij do ognia. Gdy olej się rozgrzeje, możesz smażyć naleśniki. Rozłóż masę na patelni za pomocą łyżki stołowej.

11. Smażyć naleśniki na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Gotowe naleśniki przenosimy na papierowy ręcznik kuchenny. Pozwól wchłonąć nadmiar tłuszczu.

12. Naleśniki można podawać na stole na ciepło lub na zimno. Będzie pyszny z sosem czosnkowym.

możesz przygotować sos w kilka minut: przełóż czosnek przez prasę, wymieszaj z jogurtem. Sól i pieprz, wymieszaj. Proporcje składników są obliczane według smaku.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Ser"feta" - 290   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g

Podobne przepisy