skład / składniki
metoda gotowania
1. Mój bakłażan. Lepiej oczyścić skórę. Zetrzyj przygotowany bakłażan na tarce. To samo robimy z cukinią.
2. Włóż bakłażana i cukinię do durszlaka, posyp solą. Zostawiamy w tej formie na pół godziny.
3. Rozdrobnij fetę widelcem. Umieść ser w misce.
4. Obierz cebulę, a następnie pokrój w drobną kostkę. Moja zielona cebula, również drobno posiekana.
5. Obierz czosnek, przepuść przez prasę. Możesz również zetrzeć go na drobnej tarce. Koperek, drobno posiekany.
6. Rozbij jajka na osobną miskę. Ubij widelcem.
7. Przesiej mąkę do głębokiej miski. Tutaj rozprowadzamy mieszankę jajeczną. Wymieszaj składniki razem za pomocą trzepaczki.
8. Cukinię i bakłażany wycisnąć z nadmiaru wilgoci. Przenosimy je do miski z mąką. Tutaj kładziemy fetę, cebulę i zieloną cebulę, czosnek, koperek.
9. Wszystko dokładnie wymieszaj. Lepiej nie eksperymentować z solą, ponieważ sama feta jest słona. Przyprawiamy powstałą mieszaninę czarnym pieprzem i papryką.
10. Wlej olej na patelnię, Wyślij do ognia. Gdy olej się rozgrzeje, możesz smażyć naleśniki. Rozłóż masę na patelni za pomocą łyżki stołowej.
11. Smażyć naleśniki na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Gotowe naleśniki przenosimy na papierowy ręcznik kuchenny. Pozwól wchłonąć nadmiar tłuszczu.
12. Naleśniki można podawać na stole na ciepło lub na zimno. Będzie pyszny z sosem czosnkowym.
możesz przygotować sos w kilka minut: przełóż czosnek przez prasę, wymieszaj z jogurtem. Sól i pieprz, wymieszaj. Proporcje składników są obliczane według smaku.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Ser"feta" - 290 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g