kebab z piersi indyka

Przygotuj pyszne mięso drobiowe w naturze! Pierś z indyka szaszłyk jest pysznym daniem i nie do końca zwykłym, ponieważ rzadko wybiera się to mięso do gotowania w naturze. I na próżno, ponieważ pod względem smaku filet z indyka nie jest gorszy od klasycznej wieprzowiny, jagnięciny czy budżetowego kurczaka. W połączeniu z odpowiednią marynatą, która zamienia suchą pierś w delikatne i miękkie kawałki, szaszłyki są świetne!
Christina_AAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 14 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 8 % 2 g
145 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 30 min

umyj pierś z indyka i osusz ręcznikiem papierowym, aby na desce do krojenia nie było nadmiaru wilgoci. Pokrój indyka na małe kawałki-idealny rozmiar to około 5x5 cm.

myjemy cytrynę, wycieramy, grubą tarką usuwamy z niej skórę. Tutaj nie możesz się martwić, że spadnie biała część-nie da goryczy. Obierz cebulę, umyj i pokrój w półpierścienie, Dodaj do skórki cytryny. Lekko ugniataj masę cebulową rękami, aby wypuścić sok. Dodaj mięso, wszystko dobrze wymieszaj, wycierając każdy kawałek.

wyciśnij sok z cytryny do osobnego naczynia, dodaj do niego olej roślinny, mielony czarny pieprz, suchą natkę pietruszki (w razie potrzeby można zastąpić świeżą drobno posiekaną), musztardę, chmiel-suneli, sól i czosnek przepuszczony przez prasę (można zastąpić suchym).

wymieszaj całą pikantną marynatę widelcem, aż będzie gładka. Wlej mięso powstałą mieszanką, ponownie dobrze wytrzyj każdy kawałek. Aby indyk był odpowiednio ugotowany i delikatny, musi być dobrze marynowany. Przygotowana mieszanka poradzi sobie z tym w ciągu trzech godzin. Przykryj miskę mięsem pokrywką lub folią spożywczą i wyślij do lodówki na co najmniej trzy godziny.

po upływie czasu przeznaczonego na marynowanie mięsa kładziemy kawałki na szaszłyki lub drewniane szaszłyki (jeśli są używane, należy je najpierw namoczyć w wodzie przez co najmniej pół godziny). Smażyć kebaby na grillu z wypalonymi węglami i dać stabilne, równomierne ciepło. Smażyć na złoty kolor i jasny sok (jeśli przekłujesz kawałek mięsa ostrym nożem). Gdy tylko kebab jest gotowy, zdejmij go z ognia, nie trzymaj go zbyt długo, aby go nie wysuszyć.

podajemy natychmiast po ugotowaniu, w razie potrzeby możemy uzupełnić warzywami lub sosami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pierś z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy