skład / składniki
metoda gotowania
umyj pierś z indyka i osusz ręcznikiem papierowym, aby na desce do krojenia nie było nadmiaru wilgoci. Pokrój indyka na małe kawałki-idealny rozmiar to około 5x5 cm.
myjemy cytrynę, wycieramy, grubą tarką usuwamy z niej skórę. Tutaj nie możesz się martwić, że spadnie biała część-nie da goryczy. Obierz cebulę, umyj i pokrój w półpierścienie, Dodaj do skórki cytryny. Lekko ugniataj masę cebulową rękami, aby wypuścić sok. Dodaj mięso, wszystko dobrze wymieszaj, wycierając każdy kawałek.
wyciśnij sok z cytryny do osobnego naczynia, dodaj do niego olej roślinny, mielony czarny pieprz, suchą natkę pietruszki (w razie potrzeby można zastąpić świeżą drobno posiekaną), musztardę, chmiel-suneli, sól i czosnek przepuszczony przez prasę (można zastąpić suchym).
wymieszaj całą pikantną marynatę widelcem, aż będzie gładka. Wlej mięso powstałą mieszanką, ponownie dobrze wytrzyj każdy kawałek. Aby indyk był odpowiednio ugotowany i delikatny, musi być dobrze marynowany. Przygotowana mieszanka poradzi sobie z tym w ciągu trzech godzin. Przykryj miskę mięsem pokrywką lub folią spożywczą i wyślij do lodówki na co najmniej trzy godziny.
po upływie czasu przeznaczonego na marynowanie mięsa kładziemy kawałki na szaszłyki lub drewniane szaszłyki (jeśli są używane, należy je najpierw namoczyć w wodzie przez co najmniej pół godziny). Smażyć kebaby na grillu z wypalonymi węglami i dać stabilne, równomierne ciepło. Smażyć na złoty kolor i jasny sok (jeśli przekłujesz kawałek mięsa ostrym nożem). Gdy tylko kebab jest gotowy, zdejmij go z ognia, nie trzymaj go zbyt długo, aby go nie wysuszyć.
podajemy natychmiast po ugotowaniu, w razie potrzeby możemy uzupełnić warzywami lub sosami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pierś z indyka - 84 kcal/100g