kotlety z Konina

niezwykłe kotlety Cię zachwycą! Kotlety z mięsa końskiego to doskonałe danie, ponieważ mięso końskie ma ogromną ilość białka i niewielką ilość węglowodanów, co jest rzadkością. Mięso musi być młode, ponieważ wiek ma nieprzyjemny zapach i ostrzejszy smak.
nadiniAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 14 g
tłuszcze 51 % 26 g
węglowodany 22 % 11 g
297 kcal
IG: 18 / 36 / 45

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 50 min

jak zrobić kotlety z mięsa końskiego?

1. Mięso umyć, pokroić dowolnie, włożyć do miski i zalać wodą, pozostawić na 2 godziny do namoczenia.

2. Obierz czosnek, pokrój smalec na kawałki.

3. Zmiel mięso końskie, czosnek i smalec za pomocą maszynki do mięsa.

4. Włóż chleb do miski, zalej mlekiem. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Wyślij namoczony chleb i cebulę do mielonego mięsa, wymieszaj.

5. Dopraw mięso mielone zirą i czarnym pieprzem, solą do smaku, dokładnie wymieszaj.

6. Mokrymi rękami uformuj małe kotlety, zastąp je bułką tartą.

7. Wlej olej roślinny na patelnię, Wyślij do ognia. Ułóż kotlety, smaż przez około 5-7 minut na średnim ogniu, a następnie odwróć na drugą stronę, przykryj patelnię pokrywką i smaż przez kolejne 7-10 minut na małym ogniu.

kotlety można podawać z dowolnym dodatkiem lub warzywami.

smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Konin (cięta) - 172   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy