skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić kotlety z mięsa końskiego?
1. Mięso umyć, pokroić dowolnie, włożyć do miski i zalać wodą, pozostawić na 2 godziny do namoczenia.
2. Obierz czosnek, pokrój smalec na kawałki.
3. Zmiel mięso końskie, czosnek i smalec za pomocą maszynki do mięsa.
4. Włóż chleb do miski, zalej mlekiem. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Wyślij namoczony chleb i cebulę do mielonego mięsa, wymieszaj.
5. Dopraw mięso mielone zirą i czarnym pieprzem, solą do smaku, dokładnie wymieszaj.
6. Mokrymi rękami uformuj małe kotlety, zastąp je bułką tartą.
7. Wlej olej roślinny na patelnię, Wyślij do ognia. Ułóż kotlety, smaż przez około 5-7 minut na średnim ogniu, a następnie odwróć na drugą stronę, przykryj patelnię pokrywką i smaż przez kolejne 7-10 minut na małym ogniu.
kotlety można podawać z dowolnym dodatkiem lub warzywami.
smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Konin (cięta) - 172 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g