skład / składniki
metoda gotowania
1. Przede wszystkim obieramy krewetki ze skorup, usuwamy przełyk.
2. Pomidory myjemy, wykonujemy nacięcia w kształcie krzyża na skórze, zalewamy je wrzącą wodą, a następnie nie wahamy się zanurzyć w lodowatej wódce. Po tych manipulacjach pomidorem bardzo łatwo jest usunąć skórkę.
3. Obierz cebulę i czosnek, posiekaj nożem. Chili jest również drobno posiekane. Pomidory kroimy w dużą kostkę.
4. Smażyć krewetki na oliwie z oliwek, aż zmienią kolor z przezroczystego na różowy, około kilku minut.
5. Następnie wyjmujemy krewetki i kładziemy cebulę, czosnek i chili na ich miejsce, smażymy przez minutę, po czym dodajemy pomidory i wódkę, dusimy przez 3 minuty.
6. Krewetki wracamy z powrotem na patelnię, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, kruszymy fetę rękami, delikatnie mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku.
natychmiast podawaj na stole, z upałem, jak mówią.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Ser "feta" - 290 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g