krewetki saganaki

Owoce morza w stylu greckim-wykwintne i pyszne! Krewetki saganaki to duże krewetki w czerwonym sosie podawane tylko na gorąco. Sos o smaku anyżu jest niezwykle pikantny, podczas posiłku zanurza się w nim chleb. Pomidory do sosu nie powinny być zbyt soczyste, w przeciwnym razie należy je wycisnąć przed pokrojeniem.
snejokAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 8 g
tłuszcze 50 % 11 g
węglowodany 14 % 3 g
164 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Przede wszystkim obieramy krewetki ze skorup, usuwamy przełyk.

2. Pomidory myjemy, wykonujemy nacięcia w kształcie krzyża na skórze, zalewamy je wrzącą wodą, a następnie nie wahamy się zanurzyć w lodowatej wódce. Po tych manipulacjach pomidorem bardzo łatwo jest usunąć skórkę.

3. Obierz cebulę i czosnek, posiekaj nożem. Chili jest również drobno posiekane. Pomidory kroimy w dużą kostkę.

4. Smażyć krewetki na oliwie z oliwek, aż zmienią kolor z przezroczystego na różowy, około kilku minut.

5. Następnie wyjmujemy krewetki i kładziemy cebulę, czosnek i chili na ich miejsce, smażymy przez minutę, po czym dodajemy pomidory i wódkę, dusimy przez 3 minuty.

6. Krewetki wracamy z powrotem na patelnię, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, kruszymy fetę rękami, delikatnie mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku.

natychmiast podawaj na stole, z upałem, jak mówią.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Ser "feta" - 290   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy