Sałatka z wątróbki drobiowej

bardzo smaczne, bardzo proste , bardzo satysfakcjonujące - na obiad! Sałatka Pechenkin z wątróbką drobiową może być przygotowana na każdą okazję. W postaci łuszczącej się dobrze wygląda na świątecznym stole. A jeśli połączysz wszystkie składniki, zdobądź świetną sałatkę na przekąskę na każdy dzień!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 8 g
tłuszcze 48 % 10 g
węglowodany 14 % 3 g
132 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z wątróbką drobiową? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Wątróbkę drobiową należy wcześniej rozmrozić w temperaturze pokojowej. Obierz cebulę i marchewkę i spłucz. Jajka gotować we wrzącej wodzie przez 7-8 minut, następnie odcedzić gorącą wodę i schłodzić w zimnej wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój wątróbkę drobiową na kawałki i usmaż z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego. Smaż przez 7-10 minut, aż będzie ugotowany. Jak sprawdzić gotowość? Złam największy kawałek - w szczelinie nie powinno być różu. Wątroba powinna być jednolicie szara. Schłodzić smażoną wątrobę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Smażyć posiekane warzywa przez 3-4 minuty na małym ogniu, z dodatkiem oleju roślinnego. Smażone warzywa również schłodzić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sałatę zbierzemy warstwami. W tym celu odpowiedni jest pierścień montażowy lub głęboka salaterka. Posiekaj smażoną wątrobę i włóż pierwszą warstwę sałatki do pierścienia. Posmaruj tę warstwę i wszystkie kolejne majonezem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj ogórki kiszone i ułóż je na wątrobie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następną warstwą ułożyć smażoną cebulę z marchewką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jajka na twardo obierz i oddziel białka od żółtek. zetrzyj białka i ułóż kolejną warstwę sałatki. Ściśnij je trochę mocniej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I przetrzyj żółtka najwyższą warstwą. Zdejmij pierścień z sałatki i udekoruj go według własnych upodobań.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowa sałatka okazuje się bardzo smaczna i satysfakcjonująca. Smacznego!

wątróbka do sałatki może być zarówno smażona, jak i gotowana. Z pieczoną wątrobą smak sałatki jest bogatszy, a z gotowaną - delikatniejszy.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy