skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z wątróbką drobiową? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Wątróbkę drobiową należy wcześniej rozmrozić w temperaturze pokojowej. Obierz cebulę i marchewkę i spłucz. Jajka gotować we wrzącej wodzie przez 7-8 minut, następnie odcedzić gorącą wodę i schłodzić w zimnej wodzie.
Krok 2:
Pokrój wątróbkę drobiową na kawałki i usmaż z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego. Smaż przez 7-10 minut, aż będzie ugotowany. Jak sprawdzić gotowość? Złam największy kawałek - w szczelinie nie powinno być różu. Wątroba powinna być jednolicie szara. Schłodzić smażoną wątrobę.
Krok 3:
Drobno posiekaj cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Smażyć posiekane warzywa przez 3-4 minuty na małym ogniu, z dodatkiem oleju roślinnego. Smażone warzywa również schłodzić.
Krok 4:
Sałatę zbierzemy warstwami. W tym celu odpowiedni jest pierścień montażowy lub głęboka salaterka. Posiekaj smażoną wątrobę i włóż pierwszą warstwę sałatki do pierścienia. Posmaruj tę warstwę i wszystkie kolejne majonezem.
Krok 5:
Drobno posiekaj ogórki kiszone i ułóż je na wątrobie.
Krok 6:
Następną warstwą ułożyć smażoną cebulę z marchewką.
Krok 7:
Jajka na twardo obierz i oddziel białka od żółtek. zetrzyj białka i ułóż kolejną warstwę sałatki. Ściśnij je trochę mocniej.
Krok 8:
I przetrzyj żółtka najwyższą warstwą. Zdejmij pierścień z sałatki i udekoruj go według własnych upodobań.
Krok 9:
Gotowa sałatka okazuje się bardzo smaczna i satysfakcjonująca. Smacznego!
wątróbka do sałatki może być zarówno smażona, jak i gotowana. Z pieczoną wątrobą smak sałatki jest bogatszy, a z gotowaną - delikatniejszy.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g