Sernik mięsny

świąteczny, piękny, pyszny, z mięsa mielonego! Sernik mięsny to bardzo smaczne i oryginalne drugie danie, które może zaskoczyć gości, podając je na świątecznym stole. Z wypiekami, które wszyscy znamy, jest podobny tylko do formy.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 13 g
tłuszcze 50 % 22 g
węglowodany 20 % 9 g
287 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić serniki? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź wieprzowinę z niewielką ilością tłuszczu, aby gotowe danie było bardziej soczyste. Możesz użyć dowolnego sera, najważniejsze jest to, że można go łatwo zetrzeć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odetnij wymaganą ilość mięsa i przepuść je przez maszynkę do mięsa, zamieniając je w mięso mielone. Namocz plasterek Bochenka w mleku przez kilka minut, aby był dobrze namoczony.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wyciśnij bochenek i przełóż go przez maszynkę do mięsa po mięsie. Dodaj zmielony Bochenek, sól jajeczną i trochę przypraw do mielonego mięsa. Dobrze wymieszaj całą masę. Następnie uderz w dno miski. Aby to zrobić, weź mięso mielone rękami i wrzuć do miski. Ubita masa mięsna stanie się gęstsza, dzięki czemu gotowe produkty nie rozpadną się.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Uformuj masę mięsną w kulkę i połóż na blasze do pieczenia nasmarowanej niewielką ilością oleju roślinnego. Naciśnij piłkę lekko ręką i uformuj małe wgłębienie w środku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na środku sernika mięsnego rozbij jajko i dodaj trochę majonezu w kółko.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ser na grubej tarce i obficie posyp nim sernik mięsny. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 30 do 40 minut. Skoncentruj się na piekarniku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W tym czasie sernik mięsny będzie w pełni ugotowany. Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i przenieś sernik na przygotowane naczynie. Podawaj na gorąco.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smacznego!

gotowałem potrawę od razu w potrójnym rozmiarze. Ale każdy może dostosować ilość składników do swoich upodobań.

nadzienie takiego dania można urozmaicić. Aby to zrobić, możesz użyć grzybów, pomidorów lub niektórych warzyw według własnego gustu. Będzie bardzo smaczny, jeśli sernik zostanie owinięty w kółko wędzonym boczkiem. Podczas pieczenia będzie pachniał bardzo apetycznie, wzywając całą rodzinę do kuchni.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy