morszczuk pod marynatą

Przygotuj pyszne danie dla swojej ulubionej rodziny! Morszczuk pod marynatą to danie, które nie pozostawi obojętnym. Połączenie delikatnej białej ryby z duszonymi warzywami zamienia się w prawdziwą ucztę smaku. Proste przygotowanie i niedrogie potrawy pozwalają gotować tak często, jak chcesz.
NatalimAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 11 g
tłuszcze 20 % 4 g
węglowodany 25 % 5 g
90 kcal
IG: 75 / 0 / 25

Metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

morszczuk trafia do sprzedaży w postaci świeżo mrożonej. To znacznie ułatwia pracę z rybami, skracając etap przygotowawczy do zwykłego rozmrażania. Myjemy rybę pod bieżącą wodą, suszymy ręcznikiem papierowym i kroimy na porcje.

wlej mąkę do głębokiego talerza, dodaj sól, gałkę muszkatołową i mielony pieprz. Gałka muszkatołowa nie jest najczęstszą przyprawą do smażenia ryb, ale to ona nadaje smakowi niezbędny odcień i nadaje potrawie smak.

podgrzej patelnię z olejem roślinnym, aż będzie bardzo gorąca. Zanurz każdy kawałek ryby w mieszance mąki i przypraw, rozłóż na patelni, smaż z obu stron przez 5-7 minut na średnim ogniu pod zamkniętą pokrywką. Czas jest regulowany w zależności od wielkości kawałków. Nie będzie dalszego duszenia w warzywach, więc smażymy do całkowitego ugotowania.

podczas smażenia ryb na patelni przygotowujemy warzywa. Obierz cebulę i marchewkę, umyj, wysusz. Pokrój cebulę w małą kostkę lub półpierścienie, w zależności od pożądania i wielkości cebul. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, w tym przepisie kawałki nie są potrzebne.

podgrzej drugą patelnię olejem roślinnym, rozłóż warzywa, dobrze wymieszaj. Dodaj sól, mielony pieprz i groszek, liść laurowy i gałkę muszkatołową. Wymieszaj, wlej wodę, zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez 5-7 minut.

Dodaj koncentrat pomidorowy, ocet jabłkowy i cukier do marynaty. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut, aż warzywa będą w pełni ugotowane. Gotową rybę wkładamy do głębokiego pojemnika (szklana forma lub plastikowy Sudok), pokrywamy gorącą marynatą i pozostawiamy na stole na 2 godziny. Następnie wkładamy go do lodówki, gdzie trzymamy do momentu podania.

w tym czasie ryba jest w pełni nasycona smakiem i aromatem przypraw z warzywami, nabierze niezbędnej delikatności i smaku. Podawaj na zimno z dowolnym dodatkiem i łyżką kwaśnej śmietany.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Morszczuk pieczony - 105   kcal/100g
  • Morszczuk gotowany - 95   kcal/100g
  • Morszczuk świeży - 86   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy