Sałatka z jarmużu i orzechów włoskich

Łatwa i zdrowa sałatka ze świeżych warzyw i owoców. Ten przepis na sałatkę z jarmużu z orzechami jest bardzo łatwy do wykonania. A samo danie okazuje się bardzo smaczne. Polizasz palce!
natka809Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 74 % 29 g
węglowodany 18 % 7 g
292 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kapustą i orzechami włoskimi? Przygotuj składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj kapustę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opiekaj orzechy włoskie w piekarniku

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do kapusty dodaj majonez, sok z cytryny, sól do smaku

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj orzechy, kapary

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Danie jest gotowe.

umieść orzechy włoskie na blasze do pieczenia i osusz w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez około 5 minut. Ochłodzić.
umyj jabłka, pokrój w plastry. Skrop plasterki jabłka olejem roślinnym. Rozgrzej grill. Umieść jabłka pod grillem na 2-3 minuty.
posiekaj kapustę, posiekaj orzechy włoskie. Wymieszaj orzechy, jabłka, kapustę, dodaj sok z cytryny, majonez. Pieprz, sól.
posyp kaparami i podawaj.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czerwona kapusta - 27   kcal/100g
  • Czerwona kapusta mrożona w opakowaniu - 24   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kapary w puszkach - 23   kcal/100g
  • Kapary - 23   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy