skład / składniki
gotowanie krok po kroku
umieść orzechy włoskie na blasze do pieczenia i osusz w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez około 5 minut. Ochłodzić.
umyj jabłka, pokrój w plastry. Skrop plasterki jabłka olejem roślinnym. Rozgrzej grill. Umieść jabłka pod grillem na 2-3 minuty.
posiekaj kapustę, posiekaj orzechy włoskie. Wymieszaj orzechy, jabłka, kapustę, dodaj sok z cytryny, majonez. Pieprz, sól.
posyp kaparami i podawaj.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czerwona kapusta - 27 kcal/100g
- Czerwona kapusta mrożona w opakowaniu - 24 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kapary w puszkach - 23 kcal/100g
- Kapary - 23 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g