gulasz z ryżem

domowe pyszne danie z pikantną ostrzycą! Miłośnicy smaku pomidorów i dań z ryżu pokochają ten przepis! Gulasz wieprzowy z ryżem jest bardzo apetycznym daniem i dobrze się nasyca. Przygotuj w ten sposób mięso na lunch lub kolację dla całej rodziny, a krewni będą bardzo zadowoleni!
AlenushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 30 % 13 g
węglowodany 56 % 24 g
231 kcal
IG: 20 / 76 / 4

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

proces gotowania:
1. Ryż myjemy kilka razy pod bieżącą wodą. Następnie włóż ryż do rondla i wlej wodę 1:1,5. Sól do smaku. I stawiamy na powolny ogień. Gdy woda się zagotuje, ryż nie powinien być w pełni gotowy. To jest to, czego potrzebujemy. Wyłącz ogień i pozostaw ryż pod zamkniętą pokrywką. Jeszcze lepiej, zawiń patelnię w coś ciepłego. W ten sposób ryż dotrze i pozostanie kruchy.
2. Podczas gotowania ryżu zajmiemy się gotowaniem gulaszu.
aby to zrobić, najpierw umyj mięso i pokrój je w średnie kostki.
3. Mięso rozprowadzamy na rozgrzanej patelni z uprzednio wlanym tam olejem roślinnym.
4. Podczas gdy wieprzowina jest smażona na średnim ogniu, przygotuj warzywa.
5. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Cebula musi być biała.
6. Umyj pieprz, obierz i pokrój na duże kawałki.
7. Po lekkim usmażeniu mięsa i uruchomieniu soku można dodać cebulę, paprykę i koreańską marchewkę. Możesz wziąć zwykłą marchewkę i pokroić ją w kostkę.
niech będą lekko smażone na średnim ogniu. Ale nie długo, aby sok z mięsa się nie przypalił.
8. Teraz dodaj trochę wody i pozwól, aby wieprzowina z warzywami dusiła się przez około 10 minut.
9. Koncentrat pomidorowy można wymieszać w niewielkiej ilości wody w misce i włożyć tam łyżkę mąki. Włożyłam proso. Możesz umieścić dowolny, który masz. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.
10. Smakujemy mięso dla miękkości. Powinno być praktycznie gotowe. Teraz możesz dodać mieszankę pomidorów do patelni i dobrze wszystko wymieszać. Sól do smaku. Z powodu mąki sos zgęstnieje. Dlatego w razie potrzeby dodaj trochę więcej wody, aby sos nie był zbyt gęsty, ale też nie wodnisty.
niech gulasz będzie tak duszony przez kolejne 10 minut.
jeśli mięso jest miękkie, a wszystkie warzywa są duszone, nasz gulasz jest gotowy.

wziąłem ryż basmati. Jest uważany za bardzo przydatny. Ale możesz wziąć ryż długoziarnisty, ryż na parze, ogólnie te odmiany, które pozostają kruche po ugotowaniu.
smażyć lepiej na oleju, który ma mniej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega. Na przykład oliwka lub kokos nie są rafinowane. Wtedy twoje danie będzie zdrowsze.
możesz podać danie, kładąc gulasz z sosem na talerzu z jednej strony, a ryż z drugiej strony. Możesz również ułożyć gulasz na ryżu lub trzecią opcję: wymieszaj ryż z gulaszem i podawaj w tej formie. Spróbuj, jak najbardziej Ci się podoba.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Ryż basmati - 347   kcal/100g
  • Koreańska marchewka - 134   kcal/100g

Podobne przepisy