skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składanie wszystkich składników razem. Miałem trochę więcej niż kilogram mięsa (ale mniej niż 1.100), więc możesz oszacować przybliżoną grubość i rozmiar możliwych 5 kawałków. Sekret kremowej konsystencji sosu z awokado - ten owoc powinien znajdować się na granicy przejrzałości (używam nawet szczerze przejrzałych, bardziej mi się podoba).
Krok 2:
Mięso kroimy na kawałki o małej grubości, ubijamy, pocieramy mieszanką papryki i soli. Marynujemy mięso z pieprzem przez 1,5 godziny
Krok 3:
Smażyć mięso (przy takiej grubości kawałka jak mój, 2 minuty na stronę dadzą całkiem przyzwoite usmażenie, ale bez przesuszenia). Na 1 patelni taka ilość mięsa nie zmieści się jednoznacznie, jeśli zakłada się jednoczesne podawanie, lepiej smażyć na dwóch kawałkach, które powinny być grubsze i bardziej zwarte) Na ostatnim etapie posolić mięso do smaku.
Krok 4:
Przez 4 minuty (czas smażenia strony x 2 - czas zależy od grubości kawałka mięsa i stopnia usmażenia preferujesz stek) zawijamy mięso w foliowe koperty i trzymamy przez 6-8 minut.
Krok 5:
W międzyczasie wyciśnij sok z cytryny, obierz awokado, pokrój je i ubij razem z masłem, sokiem z cytryny i musztardą za pomocą blendera. Według moich obliczeń-sos będzie gotowy nawet szybciej niż mięso.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g