mięso z awokado na patelni

elegancki stek z pysznym sosem z awokado-spróbuj! Żaden świąteczny stół nie jest kompletny bez dań mięsnych. Dla odmiany polecam gotowanie mięsa z awokado. Przepis na gotowanie mięsa z awokado nadaje się po prostu na obiad.
DarinochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 14 g
tłuszcze 56 % 20 g
węglowodany 6 % 2 g
242 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składanie wszystkich składników razem. Miałem trochę więcej niż kilogram mięsa (ale mniej niż 1.100), więc możesz oszacować przybliżoną grubość i rozmiar możliwych 5 kawałków. Sekret kremowej konsystencji sosu z awokado - ten owoc powinien znajdować się na granicy przejrzałości (używam nawet szczerze przejrzałych, bardziej mi się podoba).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso kroimy na kawałki o małej grubości, ubijamy, pocieramy mieszanką papryki i soli. Marynujemy mięso z pieprzem przez 1,5 godziny

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smażyć mięso (przy takiej grubości kawałka jak mój, 2 minuty na stronę dadzą całkiem przyzwoite usmażenie, ale bez przesuszenia). Na 1 patelni taka ilość mięsa nie zmieści się jednoznacznie, jeśli zakłada się jednoczesne podawanie, lepiej smażyć na dwóch kawałkach, które powinny być grubsze i bardziej zwarte) Na ostatnim etapie posolić mięso do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przez 4 minuty (czas smażenia strony x 2 - czas zależy od grubości kawałka mięsa i stopnia usmażenia preferujesz stek) zawijamy mięso w foliowe koperty i trzymamy przez 6-8 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie wyciśnij sok z cytryny, obierz awokado, pokrój je i ubij razem z masłem, sokiem z cytryny i musztardą za pomocą blendera. Według moich obliczeń-sos będzie gotowy nawet szybciej niż mięso.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy