szarlotka z kwaśną śmietaną w piekarniku z rodzynkami

taka uczta będzie idealna na wakacje. Ciasto z jabłkami można nazwać klasycznym jesiennym deserem. Jego idealny przepis jest obowiązkowy dla każdego kucharza. Początkujący będą szczególnie zadowoleni, że pieczenie ze świeżymi jabłkami jest przygotowywane tak łatwo, jak to możliwe.
LucyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 17 % 9 g
węglowodany 73 % 38 g
259 kcal
IG: 8 / 13 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec szarlotkę ze śmietaną? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Polecam wybór jabłek średniej wielkości, kwaśnych lub słodko-kwaśnych odmian, nadadzą przyjemną nutę smakową gotowemu ciastu. Wybierz wysokiej jakości śmietanę i masło. Z produktów złej jakości nie można przygotować pysznego dania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rodzynki dokładnie umyć, w razie potrzeby sparzyć wrzącą wodą, moczyć przez co najmniej 10-15 minut, następnie osuszyć i osuszyć ręcznikami papierowymi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W głębokim pojemniku ubij jajka z cukrem na puszystą masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Bez przerywania ubijania dodaj śmietanę i stopione masło.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do ubitej mieszanki jajeczno-śmietanowo-maślanej dodaj wanilinę, przesianą mąkę i proszek do pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jabłka umyć, obrać, pokroić na 4 części, wydrążyć i pokroić w plasterki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasmaruj formę (dzieloną) olejem, a następnie posyp bułką tartą. Możesz użyć silikonowej formy do ciasta, w tym przypadku nie ma potrzeby smarowania olejem i posypywania bułką tartą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej połowę ciasta do formy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż na nim jabłka i rodzynki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Napełnij drugą połową ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Teraz zrób posypkę: włóż miękkie masło i mąkę do miski, wbij ręce w okruchy, dodaj cukier, wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie wyjmij formę z ciasta i posyp posypką. Włóż ciasto z powrotem do piekarnika (na kolejne 20 minut). Gotowość ciasta można sprawdzić drewnianym szpikulcem: jeśli przekłujesz ciasto i wyjmiesz szpikulec, powinien pozostać suchy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po zakończeniu pieczenia wyjmij formę z ciastem, lekko ostudź bezpośrednio w formie, a następnie zdejmij pierścień. Smacznego!

Przyjmij sobie zasadę, że ilość mąki nigdy nie jest ustalana z góry podczas przygotowywania mąki i pieczywa! Wskaźnik ten zawsze będzie się wahał, ponieważ mąka może mieć różną Wilgotność, różnić się stopniem mielenia i poziomem glutenu oraz innymi wskaźnikami, co nieuchronnie wpływa na jej zdolność do wiązania się z płynną mieszaniną w cieście. Ponieważ w domu nie można wykonać testu laboratoryjnego w celu określenia wszystkich parametrów i wskaźników mąki, zalecamy działanie zgodnie z zasadą "mąka do wody", to znaczy wziąć płyn dokładnie zgodnie z przepisem i dodać mąkę do składnika płynnego nie wszystkie naraz, ale w częściach, osiągając pożądaną konsystencję (podczas gdy mąka może odejść trochę więcej lub, przeciwnie, mniej niż w przepisie). Dzięki tej technice proporcje składników są dokładniej zachowane, a jakość ciasta nie jest tracona.

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

łatwe do zrobienia i bardzo smaczne ciasto! Nie mogłem nawet pomyśleć, że połączenie kwaśnej śmietany, rodzynek i jabłek może być tak wykwintne! Przepis jest idealny dla początkujących, ale doświadczeni kucharze nie wstydzą się podawać go na stole!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy