skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec szarlotkę ze śmietaną? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Polecam wybór jabłek średniej wielkości, kwaśnych lub słodko-kwaśnych odmian, nadadzą przyjemną nutę smakową gotowemu ciastu. Wybierz wysokiej jakości śmietanę i masło. Z produktów złej jakości nie można przygotować pysznego dania.
Krok 2:
Rodzynki dokładnie umyć, w razie potrzeby sparzyć wrzącą wodą, moczyć przez co najmniej 10-15 minut, następnie osuszyć i osuszyć ręcznikami papierowymi.
Krok 3:
W głębokim pojemniku ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
Krok 4:
Bez przerywania ubijania dodaj śmietanę i stopione masło.
Krok 5:
Do ubitej mieszanki jajeczno-śmietanowo-maślanej dodaj wanilinę, przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Krok 6:
Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 7:
Jabłka umyć, obrać, pokroić na 4 części, wydrążyć i pokroić w plasterki.
Krok 8:
Nasmaruj formę (dzieloną) olejem, a następnie posyp bułką tartą. Możesz użyć silikonowej formy do ciasta, w tym przypadku nie ma potrzeby smarowania olejem i posypywania bułką tartą.
Krok 9:
Wlej połowę ciasta do formy.
Krok 10:
Połóż na nim jabłka i rodzynki.
Krok 11:
Napełnij drugą połową ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Krok 12:
Teraz zrób posypkę: włóż miękkie masło i mąkę do miski, wbij ręce w okruchy, dodaj cukier, wymieszaj.
Krok 13:
Następnie wyjmij formę z ciasta i posyp posypką. Włóż ciasto z powrotem do piekarnika (na kolejne 20 minut). Gotowość ciasta można sprawdzić drewnianym szpikulcem: jeśli przekłujesz ciasto i wyjmiesz szpikulec, powinien pozostać suchy.
Krok 14:
Po zakończeniu pieczenia wyjmij formę z ciastem, lekko ostudź bezpośrednio w formie, a następnie zdejmij pierścień. Smacznego!
Przyjmij sobie zasadę, że ilość mąki nigdy nie jest ustalana z góry podczas przygotowywania mąki i pieczywa! Wskaźnik ten zawsze będzie się wahał, ponieważ mąka może mieć różną Wilgotność, różnić się stopniem mielenia i poziomem glutenu oraz innymi wskaźnikami, co nieuchronnie wpływa na jej zdolność do wiązania się z płynną mieszaniną w cieście. Ponieważ w domu nie można wykonać testu laboratoryjnego w celu określenia wszystkich parametrów i wskaźników mąki, zalecamy działanie zgodnie z zasadą "mąka do wody", to znaczy wziąć płyn dokładnie zgodnie z przepisem i dodać mąkę do składnika płynnego nie wszystkie naraz, ale w częściach, osiągając pożądaną konsystencję (podczas gdy mąka może odejść trochę więcej lub, przeciwnie, mniej niż w przepisie). Dzięki tej technice proporcje składników są dokładniej zachowane, a jakość ciasta nie jest tracona.
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
łatwe do zrobienia i bardzo smaczne ciasto! Nie mogłem nawet pomyśleć, że połączenie kwaśnej śmietany, rodzynek i jabłek może być tak wykwintne! Przepis jest idealny dla początkujących, ale doświadczeni kucharze nie wstydzą się podawać go na stole!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g