kotlety z ptasiego mleka

Szybkie, pyszne, z soczystym nadzieniem, na świąteczny stół! Kotlety mleko drobiowe można przygotować zarówno z kurczaka, jak i indyka. W każdym razie będą bardzo delikatne dzięki miękkiemu farszowi, delikatnemu nadzieniu i cienkiej chrupkości!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 13 g
tłuszcze 38 % 15 g
węglowodany 28 % 11 g
227 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety z ptasiego mleka? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mięso mielone z kurczaka można kupić gotowe lub ugotować samodzielnie, przepuszczając mięso przez maszynkę do mięsa. Jajka gotować wcześniej we wrzącej wodzie przez 7-9 minut. Następnie spuść gorącą wodę i ostudź je w zimnej wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować masę kotletową, włóż mielonego kurczaka do przestronnej miski. Obierz cebulę i czosnek, opłucz w zimnej wodzie i posiekaj. Cebulę można po prostu bardzo drobno posiekać. Przełóż czosnek przez prasę. Do mielonego mięsa dodaj cebulę, czosnek i bułkę tartą. Wymieszaj całą masę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby przygotować nadzienie, obierz jajka na twardo i zetrzyj je. Następnie zetrzyj ser na drobnej tarce i dodaj go do jajek. Dodaj posiekane warzywa i miękkie masło. wymieszaj wszystko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy obie masy są gotowe, możesz zacząć gotować kotlety.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mokrymi rękami weź trochę nadzienia mięsnego i zrób z niego tortillę. Połóż trochę przygotowanego nadzienia na środku. uformuj kotlet z nadzieniem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Więc zrób kilka kotletów. Im mniejsze są kotlety, tym więcej się okaże.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do panierowania przygotuj mąkę, jajko i bułkę tartą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obtocz każdy kotlet w mące, zanurz w jajku i bułce tartej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i ułóż panierowane kotlety.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotuj je na małym ogniu ze wszystkich stron na złoty kolor. Nie rób dużego ognia, aby kotlety miały czas na usmażenie w środku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż apetyczne złote kotlety na ręczniku papierowym, aby usunąć z nich nadmiar oleju. Podawaj kotlety na gorąco. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

jak zastąpić różne rodzaje serów w potrawach przeczytaj w tym artykule.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy