gniazda mielonego mięsa z jajkiem w piekarniku

przepyszne i smaczne danie mięsne z jajkiem! Pełny obiad! Gniazda mięsne można po prostu ugotować lub podać na uroczysty stół. Soczysty kotlet z naturalnego mięsa w połączeniu z pieczonym jajkiem okazuje się smaczny i delikatny. Wystarczy uzupełnić przystawkę z ziemniaków, a pełny obiad jest gotowy!
MerlisanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 9 g
tłuszcze 50 % 20 g
węglowodany 28 % 11 g
265 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

obierz cebulę, umyj, pokrój w drobną kostkę. Podgrzej patelnię olejem roślinnym i smaż cebulę najpierw, aż będzie przezroczysta, a następnie na złoty kolor. Mieszaj i nie rozpalaj zbyt mocno, aby cebula przypadkowo się nie przypaliła.

chleb do robienia kotletów może nie być zbyt świeży. Możesz użyć nawet tego, który leży od kilku dni i po prostu nie chcesz go jeść. Moczyć chleb w wodzie i pozostawić na 10 minut na pęcznienie.

farsz można wziąć dowolny. Kurczak, wołowina, wieprzowina, indyk lub różne rodzaje są idealne. W zależności od wyboru smak będzie nieco inny. Jeśli nie używasz gotowego mięsa mielonego, zmiel całe kawałki mięsa w maszynce do mięsa.

przenieś mięso mielone do głębokiej miski, dodaj do niego jedno jajko, smażoną cebulę, sól i pieprz. Koperek myjemy bieżącą wodą, suszymy i drobno siekamy, dodajemy połowę do mięsa mielonego. Chleb lekko wyciśnij z wody i dodaj do mięsa mielonego. Dobrze wymieszaj najpierw widelcem, a następnie rękami, aby masa była jak najbardziej jednorodna.

z powstałego mięsa mielonego robimy cztery duże kotlety. Na każdym kotle robimy wgłębienie. Zwilż spód szklanki wodą (aby mięso mielone się nie przykleiło) i zrób z nim zagłębienie.

dodaj olej na patelnię i podgrzej. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni z obu stron na złoty kolor.

nasmaruj naczynie do pieczenia masłem. Połóż kotlety stroną z wycięciem do góry. Wbij jajko w środek każdego z nich, uważając, aby nie uszkodzić żółtka. Wysyłamy naczynie do pieczenia z kotletami do piekarnika na 20 minut w temperaturze 190 stopni. Gotowość zależy od wyglądu jaj. Niektóre powinny być pieczone, ale nie suche.

podawaj gniazda na gorąco, uzupełniając je gotowanymi ziemniakami i koperkiem. W razie potrzeby do gniazd można podać dowolny inny dodatek do smaku.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy