skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Stroganow wołowy z wieprzowiną z grzybami i kwaśną śmietaną? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnych grzybów. Mogą to być gotowane grzyby leśne lub, jak u mnie, pieczarki. Wybierz mięso wieprzowe bez kości. Śmietana może mieć dowolną zawartość tłuszczu.
Krok 2:
Pokrój mięso wieprzowe w cienkie, długie kostki
Krok 3:
Posiekane mięso włożyć do miski i posypać mąką. Wymieszaj, aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty mąką ze wszystkich stron.
Krok 4:
Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Obraną cebulę pokroić w półpierścienie. Rozgrzej patelnię do smażenia, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Ułóż posiekaną cebulę i smaż przez 1-2 minuty na średnim ogniu, aż stanie się przezroczysta.
Krok 5:
Następnie włóż przygotowane mięso na patelnię i wymieszaj z cebulą. Smaż przez kolejne 2-3 minuty, aby mięso zmieniło kolor.
Krok 6:
W osobnej szklance wymieszaj wodę z koncentratem pomidorowym i kwaśną śmietaną.
Krok 7:
Napełnij mięso powstałym sosem i wymieszaj. Dodaj sól i przyprawy do smaku. Doprowadzić do wrzenia. Gotuj mięso pod przykryciem, na małym ogniu przez 35-40 minut. Mięso stanie się miękkie.
Krok 8:
Podczas duszenia mięsa przygotuj grzyby. Opłucz pieczarki pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Pokrój duże grzyby na 2-4 części. Małe można gotować w całości. Na osobnej patelni usmaż pieczarki z dodatkiem oleju roślinnego. Podczas smażenia grzyby zmniejszą się i lekko zrumienią. Zajmie to 5-7 minut.
Krok 9:
Gdy mięso będzie miękkie, dodaj grzyby na patelnię i podgrzewaj wszystko razem jeszcze przez kilka minut.
Krok 10:
Stroganow wieprzowy z pieczarkami jest gotowy! Uzupełnij go dodatkiem ryżu lub tłuczonych ziemniaków. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g