Stroganow wieprzowy z pieczarkami ze śmietaną

bogate, smaczne, satysfakcjonujące danie na każdy dzień! Stroganow wieprzowy z grzybami i kwaśną śmietaną urozmaici Twoje codzienne menu. Mięso dobrze komponuje się z pieczarkami i jest bardzo proste w przygotowaniu. Pasuje do każdego przystawki, według Twojego gustu!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 8 g
tłuszcze 54 % 13 g
węglowodany 13 % 3 g
152 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Stroganow wołowy z wieprzowiną z grzybami i kwaśną śmietaną? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnych grzybów. Mogą to być gotowane grzyby leśne lub, jak u mnie, pieczarki. Wybierz mięso wieprzowe bez kości. Śmietana może mieć dowolną zawartość tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso wieprzowe w cienkie, długie kostki

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekane mięso włożyć do miski i posypać mąką. Wymieszaj, aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty mąką ze wszystkich stron.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Obraną cebulę pokroić w półpierścienie. Rozgrzej patelnię do smażenia, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Ułóż posiekaną cebulę i smaż przez 1-2 minuty na średnim ogniu, aż stanie się przezroczysta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie włóż przygotowane mięso na patelnię i wymieszaj z cebulą. Smaż przez kolejne 2-3 minuty, aby mięso zmieniło kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W osobnej szklance wymieszaj wodę z koncentratem pomidorowym i kwaśną śmietaną.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij mięso powstałym sosem i wymieszaj. Dodaj sól i przyprawy do smaku. Doprowadzić do wrzenia. Gotuj mięso pod przykryciem, na małym ogniu przez 35-40 minut. Mięso stanie się miękkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas duszenia mięsa przygotuj grzyby. Opłucz pieczarki pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Pokrój duże grzyby na 2-4 części. Małe można gotować w całości. Na osobnej patelni usmaż pieczarki z dodatkiem oleju roślinnego. Podczas smażenia grzyby zmniejszą się i lekko zrumienią. Zajmie to 5-7 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy mięso będzie miękkie, dodaj grzyby na patelnię i podgrzewaj wszystko razem jeszcze przez kilka minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Stroganow wieprzowy z pieczarkami jest gotowy! Uzupełnij go dodatkiem ryżu lub tłuczonych ziemniaków. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy