skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy produkty do Dania. Myjemy-czyścimy warzywa, zioła, rodzynki, kurczaka. Pomidory mogą być świeże. Ale to nie jest ich sezon i wziąłem mrożone.
Krok 2:
Wieczorem w przeddzień umieść kawałki kurczaka w głębokim pojemniku, dokładnie wymieszaj je z przyprawami do kurczaka.
Krok 3:
Dodaj jogurt do kurczaka i wymieszaj. Przykryj pojemnik pokrywką lub dokręć folią, włóż do lodówki na całą noc.
Krok 4:
Jeśli zdecydujesz się ugotować Biriani z ciecierzycą, musisz ją dokładnie spłukać i namoczyć dzień wcześniej, przez całą noc. Następnego dnia gotuj ciecierzycę w dużej ilości wody do miękkości przez około godzinę.
Krok 5:
2-3 godziny przed gotowaniem potrawy dobrze spłucz ryż, aż woda stanie się przezroczysta i pozostaw do wyschnięcia. W przypadku Biriani używa się ryżu Basmati, ale jeśli zamiast tego weźmiesz inną odmianę długoziarnistą, nie wpłynie to zbytnio na smak potrawy, a różnica będzie zauważalna tylko w wyglądzie (chociaż prawdziwi smakosze mogą się z tym spierać).
Krok 6:
Wyjmujemy kurczaka marynowanego w jogurcie z przyprawami z lodówki. Smażyć w całych kawałkach lub drobno pokroić na patelni na złoty kolor.
Krok 7:
W międzyczasie migdały zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 10 minut.
Krok 8:
W rezultacie migdały są łatwo obrane.
Krok 9:
Pokrój cebulę na pół pierścienia, czosnek i imbir trzy na tarce lub bardzo drobno posiekaj.
Krok 10:
Do prawie gotowego kurczaka dodaj ciecierzycę (jeśli używasz) i smaż przez kolejną minutę.
Krok 11:
Smażyć cebulę osobno na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta. Dodaj wszystkie przyprawy: mieloną kolendrę, cynamon (najlepiej pałeczkę (jeśli znajdziesz) i proszek), Kumin, kurkumę, paprykę, kardamon, starty imbir i czosnek, sól, pokrojony w kostkę pomidor, gotuj na wolnym ogniu przez 1-2 minuty. Wyłącz gaz i odłóż smażenie na chwilę. Wlej wodę do czajnika, podpal zagotuj.
Krok 12:
Woda w czajniku prawie się gotuje!!!, gdy na maśle smażymy najpierw migdały do lekkiego rumienia:), następnie dodajemy ryż i rodzynki, kurkumę, curry, sól, wszystko dobrze smażymy jeszcze przez około 2 minuty.
Krok 13:
Napełnij wodą i gotuj, aż ryż będzie gotowy na pół-10 minut. Na 2 szklanki ryżu bierzemy 2 szklanki wody (1:1), ponieważ nie musimy gotować ryżu.
Krok 14:
Cóż, teraz, jeśli masz dość głęboką i dużą patelnię (możesz wziąć kocioł lub wok), najpierw połóż na niej mniejszą część częściowo gotowego ryżu, na wierzchu-smażenie.
Krok 15:
Potem - kurczak, ciecierzyca i znowu ryż.
Krok 16:
Dodaj kolejną 1 szklankę przegotowanej wody i gotuj, aż naczynie będzie gotowe (cała woda wyparuje, ryż stanie się miękki). Przykryj gotowe danie pokrywką i pozostaw na 10 minut do zaparzenia.
Krok 17:
Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki, dobrze wymieszaj i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Laska cynamonu - 261 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g