Biriani z kurczakiem

aromatyczne, pikantne danie indyjskie - bajecznie pyszne. Spróbuj! Ten indyjski pilaw okazuje się bardzo smaczny i bogaty w aromaty przypraw. Kiedy zacząłem go przygotowywać, byłem nieco zaniepokojony obecnością kilku niezwykłych składników w jego składzie, takich jak: migdały, imbir, rodzynki, cynamon. Nie było dla mnie jasne, jak wszystkie te elementy będą się ze sobą łączyć. Ale wynik przekroczył moje oczekiwania, a obawy nie zostały potwierdzone: w porządku, powiem Ci, wszystkie te produkty są przyjazne. Mój mąż, Wielki specjalista od pilawu (Tadżycki, uzbecki) ironizował: "cóż, wszyscy, teraz będzie ktoś, kto ugotuje pilaw, jeśli będę leniwy..." (" Aha-pomyślałam, jakby nie tak!& quot; przecież z pilawu w jego wykonaniu nigdy nie zrezygnuję!!! I już bez ironii mąż dodał: & quot;wyszło bardzo dobrze i smacznie!& quot; a mu wierzę. Wypróbuj to interesujące danie dla siebie i wyraź swoją opinię w komentarzach do Dania.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 11 g
tłuszcze 27 % 12 g
węglowodany 49 % 22 g
243 kcal
IG: 35 / 65 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy produkty do Dania. Myjemy-czyścimy warzywa, zioła, rodzynki, kurczaka. Pomidory mogą być świeże. Ale to nie jest ich sezon i wziąłem mrożone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wieczorem w przeddzień umieść kawałki kurczaka w głębokim pojemniku, dokładnie wymieszaj je z przyprawami do kurczaka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jogurt do kurczaka i wymieszaj. Przykryj pojemnik pokrywką lub dokręć folią, włóż do lodówki na całą noc.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeśli zdecydujesz się ugotować Biriani z ciecierzycą, musisz ją dokładnie spłukać i namoczyć dzień wcześniej, przez całą noc. Następnego dnia gotuj ciecierzycę w dużej ilości wody do miękkości przez około godzinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    2-3 godziny przed gotowaniem potrawy dobrze spłucz ryż, aż woda stanie się przezroczysta i pozostaw do wyschnięcia. W przypadku Biriani używa się ryżu Basmati, ale jeśli zamiast tego weźmiesz inną odmianę długoziarnistą, nie wpłynie to zbytnio na smak potrawy, a różnica będzie zauważalna tylko w wyglądzie (chociaż prawdziwi smakosze mogą się z tym spierać).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmujemy kurczaka marynowanego w jogurcie z przyprawami z lodówki. Smażyć w całych kawałkach lub drobno pokroić na patelni na złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W międzyczasie migdały zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W rezultacie migdały są łatwo obrane.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój cebulę na pół pierścienia, czosnek i imbir trzy na tarce lub bardzo drobno posiekaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do prawie gotowego kurczaka dodaj ciecierzycę (jeśli używasz) i smaż przez kolejną minutę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smażyć cebulę osobno na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta. Dodaj wszystkie przyprawy: mieloną kolendrę, cynamon (najlepiej pałeczkę (jeśli znajdziesz) i proszek), Kumin, kurkumę, paprykę, kardamon, starty imbir i czosnek, sól, pokrojony w kostkę pomidor, gotuj na wolnym ogniu przez 1-2 minuty. Wyłącz gaz i odłóż smażenie na chwilę. Wlej wodę do czajnika, podpal zagotuj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Woda w czajniku prawie się gotuje!!!, gdy na maśle smażymy najpierw migdały do lekkiego rumienia:), następnie dodajemy ryż i rodzynki, kurkumę, curry, sól, wszystko dobrze smażymy jeszcze przez około 2 minuty.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Napełnij wodą i gotuj, aż ryż będzie gotowy na pół-10 minut. Na 2 szklanki ryżu bierzemy 2 szklanki wody (1:1), ponieważ nie musimy gotować ryżu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Cóż, teraz, jeśli masz dość głęboką i dużą patelnię (możesz wziąć kocioł lub wok), najpierw połóż na niej mniejszą część częściowo gotowego ryżu, na wierzchu-smażenie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Potem - kurczak, ciecierzyca i znowu ryż.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj kolejną 1 szklankę przegotowanej wody i gotuj, aż naczynie będzie gotowe (cała woda wyparuje, ryż stanie się miękki). Przykryj gotowe danie pokrywką i pozostaw na 10 minut do zaparzenia.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki, dobrze wymieszaj i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Laska cynamonu - 261   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy