Khanum z mięsem wołowym

smak tego dania sprawi, że sąsiedzi będą zazdrościć, a smak nie zawiedzie. Łatwość przygotowania Hanuma to danie narodowej kuchni uzbeckiej. Uwielbiam różne dania z ciasta, więc przepis na hanumę jest zawsze pod ręką.
Anna KAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 8 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 52 % 15 g
143 kcal
IG: 27 / 0 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Khanum z mięsem wołowym? Przygotuj wszystkie składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zrób ciasto. Przesiej mąkę, zrób wgłębienie w środku, wlej do niej wodę, jajka, dodaj sól i zagnieść elastyczne ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podsmaż cebulę i warzywa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj ostrą paprykę, przyprawy

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozwałkuj ciasto i rozłóż mięso mielone.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój na porcje.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dusić z sosem.

naprawdę radzę zrobić Khanum według tego przepisu. Wśród moich znajomych nikt nie pozostał obojętny na to niesamowite danie.
zagnieść ciasto ze wskazanych składników i odstawić na godzinę.
czekając na ciasto, posiekaj mięso i cebulę. Używam do tego robota kuchennego, ale możesz użyć maszynki do mięsa.
dodaj sól i pieprz do smaku do powstałego mięsa mielonego.
warzywa dokładnie opłucz i pokrój w dowolny dogodny sposób-kostki, pierścienie itp.
następnie najpierw podsmaż cebulę, dodaj do niej pomidory i paprykę i gotuj na wolnym ogniu przez dziesięć minut na umiarkowanym ogniu.
sól, dodaj ostrą paprykę, cukier, czosnek, zioła. Po wymieszaniu gotuj na wolnym ogniu przez około trzy minuty na minimalnym ogniu.
rozwałkuj ciasto wzdłuż i połóż na nim mielone mięso równą warstwą.
zroluj ciasto i pokrój na kawałki o długości około pięciu centymetrów.
ściśnij każdy kawałek z jednej strony.
lekko podsmaż bułki na dużym ogniu i dodaj wcześniej przygotowany sos.
doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem przez około pół godziny.
gotowe danie powoduje natychmiastowe ślinienie się i chęć zjedzenia wszystkiego naraz.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy