skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Khanum z mięsem wołowym? Przygotuj wszystkie składniki.
Krok 2:
Zrób ciasto. Przesiej mąkę, zrób wgłębienie w środku, wlej do niej wodę, jajka, dodaj sól i zagnieść elastyczne ciasto.
Krok 3:
Podsmaż cebulę i warzywa.
Krok 4:
Dodaj ostrą paprykę, przyprawy
Krok 5:
Rozwałkuj ciasto i rozłóż mięso mielone.
Krok 6:
Pokrój na porcje.
Krok 7:
Dusić z sosem.
naprawdę radzę zrobić Khanum według tego przepisu. Wśród moich znajomych nikt nie pozostał obojętny na to niesamowite danie.
zagnieść ciasto ze wskazanych składników i odstawić na godzinę.
czekając na ciasto, posiekaj mięso i cebulę. Używam do tego robota kuchennego, ale możesz użyć maszynki do mięsa.
dodaj sól i pieprz do smaku do powstałego mięsa mielonego.
warzywa dokładnie opłucz i pokrój w dowolny dogodny sposób-kostki, pierścienie itp.
następnie najpierw podsmaż cebulę, dodaj do niej pomidory i paprykę i gotuj na wolnym ogniu przez dziesięć minut na umiarkowanym ogniu.
sól, dodaj ostrą paprykę, cukier, czosnek, zioła. Po wymieszaniu gotuj na wolnym ogniu przez około trzy minuty na minimalnym ogniu.
rozwałkuj ciasto wzdłuż i połóż na nim mielone mięso równą warstwą.
zroluj ciasto i pokrój na kawałki o długości około pięciu centymetrów.
ściśnij każdy kawałek z jednej strony.
lekko podsmaż bułki na dużym ogniu i dodaj wcześniej przygotowany sos.
doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem przez około pół godziny.
gotowe danie powoduje natychmiastowe ślinienie się i chęć zjedzenia wszystkiego naraz.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g