mięso łosia, gulasz łosia na patelni

możesz nakarmić całą swoją rodzinę takim gulaszem! Gulasz z łosia nie jest tak trudny do przygotowania, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka, ale smakuje - po prostu polizasz palce!
NiedźwiadekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 65 % 13 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 30 % 6 g
77 kcal
IG: 83 / 0 / 17

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

myjemy łosia, suszymy i kroimy w kostkę. Drobno posiekaj cebulę. Na patelni (głębokiej) rozgrzej olej, smaż mięso łosia przez około pięć minut na dużym ogniu. Dodaj cebulę do łosia i od czasu do czasu mieszając smaż na średnim ogniu przez 5-7 minut.
gulasz posyp solą, pieprzem i mąką, wymieszaj i smaż (od czasu do czasu mieszając) przez 2-3 minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy do gulaszu, dokładnie wymieszaj, wlej dwie lub trzy szklanki wody lub bulionu mięsnego, ponownie wymieszaj, włóż liść laurowy, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 1-1, 5 godziny.
gdy gulasz z łosia będzie gotowy, posyp go ziołami (posiekanymi).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Łosiatyna - 100   kcal/100g

Podobne przepisy