mięso łosia, gulasz łosia na patelni
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
myjemy łosia, suszymy i kroimy w kostkę. Drobno posiekaj cebulę. Na patelni (głębokiej) rozgrzej olej, smaż mięso łosia przez około pięć minut na dużym ogniu. Dodaj cebulę do łosia i od czasu do czasu mieszając smaż na średnim ogniu przez 5-7 minut.
gulasz posyp solą, pieprzem i mąką, wymieszaj i smaż (od czasu do czasu mieszając) przez 2-3 minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy do gulaszu, dokładnie wymieszaj, wlej dwie lub trzy szklanki wody lub bulionu mięsnego, ponownie wymieszaj, włóż liść laurowy, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 1-1, 5 godziny.
gdy gulasz z łosia będzie gotowy, posyp go ziołami (posiekanymi).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Łosiatyna - 100 kcal/100g