skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę Malibu z wędzonym kurczakiem? Przygotuj składniki
Krok 2:
Pokrój wędzonego kurczaka na małe kawałki.
Krok 3:
Pokrój Bochenek w kostkę.
Krok 4:
Umyj ogórki, osusz, Usuń szypułki. Następnie najpierw przekrój na pół, a następnie wzdłuż na całej długości i pokrój w podłużne kostki.
Krok 5:
Umyj pomidory, osusz, Usuń szypułki i pokrój w średniej wielkości kostkę.
Krok 6:
Smażyć kostki bochenka na oleju roślinnym na złoty kolor,ostudzić.
Krok 7:
W międzyczasie wymieszaj wszystkie składniki w salaterce.
Krok 8:
Na wierzchu zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 9:
Dodaj grzanki
Krok 10:
Po dopraw majonezem. Podawaj natychmiast. Smacznego!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g