Sałatka Malibu z wędzonym kurczakiem

oryginalna sałatka ze świeżymi warzywami i wędzonym kurczakiem! Obfita, ale jednocześnie nie ciężka sałatka uzyskuje się dzięki dodaniu świeżych warzyw i pikantnego wędzonego kurczaka. Szczególną skórkę daje mu ser i krakersy, które należy dodać tuż przed dressingiem majonezem i podaniem, ponieważ ważne jest,aby nie były mokre, ale apetycznie chrupiące w sałatce.
AbigailAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 8 g
tłuszcze 50 % 17 g
węglowodany 26 % 9 g
196 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę Malibu z wędzonym kurczakiem? Przygotuj składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój wędzonego kurczaka na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój Bochenek w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj ogórki, osusz, Usuń szypułki. Następnie najpierw przekrój na pół, a następnie wzdłuż na całej długości i pokrój w podłużne kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pomidory, osusz, Usuń szypułki i pokrój w średniej wielkości kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażyć kostki bochenka na oleju roślinnym na złoty kolor,ostudzić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W międzyczasie wymieszaj wszystkie składniki w salaterce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na wierzchu zetrzyj ser na grubej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj grzanki

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po dopraw majonezem. Podawaj natychmiast. Smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g
  • Wędzony kurczak - 117   kcal/100g

Podobne przepisy