skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić kapustę ze śliwkami? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania potrawy. Kapustę można stosować zarówno jako młodą, jak i ze starych zbiorów. Oczywiście preferowana jest młoda kapusta-danie okaże się delikatniejsze i bardziej soczyste. Ale ze starą kapustą będzie smaczna, tylko będzie musiała być duszona trochę dłużej.
Krok 2:
Umyj kapustę i drobno posiekaj, omijając gęste części liści w pobliżu pnia. Waga posiekanej kapusty powinna wynosić około 1 kg, więc kup widelce z marginesem.
Krok 3:
Umyj suszone śliwki. Na koniec możesz włożyć go do sita i zalać wrzącą wodą — zmyje cały brud do końca. Pokrój duże suszone śliwki na pół. Możesz zostawić małe owoce w całości.
Krok 4:
Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny. Włóż kapustę, Posol ją i wlej 100 ml wody.
Krok 5:
Wszystko dobrze wymieszaj, przykryj patelnię i gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 10 minut. Jeśli kapusta jest młoda, jak w tym przepisie, zajmie to trochę mniej czasu. Nadmiar wilgoci powinien odparować z kapusty, a ona sama zmniejszy swoją objętość.
Krok 6:
Kiedy tak się stanie, dodaj koncentrat pomidorowy i cukier na patelnię. Dusić naczynie, mieszając, przez kolejne 4 minuty. Koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić keczupem.
Krok 7:
Dodaj suszone śliwki, kolendrę, ziele angielskie i mielony pieprz. Wlej pozostałą wodę i sok z cytryny. Wymieszaj wszystko i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż prawie cała ciecz wyparuje. !!! Cukier i sok z cytryny dobrze równoważą ogólny smak potrawy. Jeśli nie jesteś pewien, czy spodoba ci się smak gotowego dania, lepiej nie dodawać cukru i soku.
Krok 8:
Zdejmij patelnię z ognia, przykryj i pozostaw kapustę na 10 minut.
Krok 9:
Ułóż duszoną kapustę z suszonymi śliwkami na talerzach i podawaj. Smacznego!
dodatkowe suszone śliwki nie są konieczne, ponieważ są już nasycone gorącym sokiem z kapusty.
suszone śliwki mogą być używane zarówno jako Duże bez pestek (kalifornijskie), jak i zwykłe, ale usuwając z nich pestki i sprawdzając, czy w suszonych owocach nie pozostały odłamki.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g