duszona kapusta z suszonymi śliwkami

aromatyczny, soczysty, pyszny, na łatwy obiad! Duszona kapusta z suszonymi śliwkami to przepis na bezmięsny dodatek, który doskonale urozmaica menu zarówno podczas postu, jak i w inne dni. Dzięki suszonym owocom kapusta jest uzyskiwana ze słodkimi nutami, szczególnie dobrze nadaje się do potraw z drobiu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 27 % 4 g
węglowodany 67 % 10 g
81 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić kapustę ze śliwkami? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania potrawy. Kapustę można stosować zarówno jako młodą, jak i ze starych zbiorów. Oczywiście preferowana jest młoda kapusta-danie okaże się delikatniejsze i bardziej soczyste. Ale ze starą kapustą będzie smaczna, tylko będzie musiała być duszona trochę dłużej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj kapustę i drobno posiekaj, omijając gęste części liści w pobliżu pnia. Waga posiekanej kapusty powinna wynosić około 1 kg, więc kup widelce z marginesem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj suszone śliwki. Na koniec możesz włożyć go do sita i zalać wrzącą wodą — zmyje cały brud do końca. Pokrój duże suszone śliwki na pół. Możesz zostawić małe owoce w całości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny. Włóż kapustę, Posol ją i wlej 100 ml wody.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko dobrze wymieszaj, przykryj patelnię i gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 10 minut. Jeśli kapusta jest młoda, jak w tym przepisie, zajmie to trochę mniej czasu. Nadmiar wilgoci powinien odparować z kapusty, a ona sama zmniejszy swoją objętość.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kiedy tak się stanie, dodaj koncentrat pomidorowy i cukier na patelnię. Dusić naczynie, mieszając, przez kolejne 4 minuty. Koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić keczupem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj suszone śliwki, kolendrę, ziele angielskie i mielony pieprz. Wlej pozostałą wodę i sok z cytryny. Wymieszaj wszystko i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż prawie cała ciecz wyparuje. !!! Cukier i sok z cytryny dobrze równoważą ogólny smak potrawy. Jeśli nie jesteś pewien, czy spodoba ci się smak gotowego dania, lepiej nie dodawać cukru i soku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zdejmij patelnię z ognia, przykryj i pozostaw kapustę na 10 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż duszoną kapustę z suszonymi śliwkami na talerzach i podawaj. Smacznego!

dodatkowe suszone śliwki nie są konieczne, ponieważ są już nasycone gorącym sokiem z kapusty.

suszone śliwki mogą być używane zarówno jako Duże bez pestek (kalifornijskie), jak i zwykłe, ale usuwając z nich pestki i sprawdzając, czy w suszonych owocach nie pozostały odłamki.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy