skład / składniki
metoda gotowania
podstawą mięsną tego dania jest wieprzowina. Nie ma dużej różnicy jaki to będzie kawałek. Najważniejsze jest, aby odciąć cały nadmiar tłuszczu, usunąć żyły i filmy, jeśli takie istnieją. Przygotowane mięso kroimy w kostkę o wymiarach 1,5 x 1,5 cm, nie jest zbyt małe, aby nie wyschło podczas pieczenia. Przełóż wieprzowinę do głębokiej miski, dopraw odrobiną mielonego pieprzu i soli, wymieszaj. Lepiej jest namoczyć mięso przyprawami rękami, starając się wytrzeć każdy kawałek. Wtedy smak i aromat mięsa będą bardziej nasycone.
przygotuj warzywa. Ziemniaki bierzemy Młode, nie obieramy, po prostu dobrze je myjemy. Przecinamy na pół, więc nie powinieneś brać zbyt dużych bulw. Ale możesz pokroić na mniejsze kawałki. Obierz cebulę i marchewkę czosnku, umyj i wysusz. Pokrój cebulę w małe kostki lub paski, ale marchewki mogą pozostać Duże. Podczas gotowania z mięsem jest nasycony sokiem, staje się delikatny, lekko karmelizowany i bardzo smaczny. Drobno posiekaj czosnek nożem, nie zaleca się przechodzenia przez prasę: nadmiar soku i zawiesiny nie są potrzebne, lepiej pozostawić małe kawałki.
dodaj warzywa do miski do mięsa. Dopraw solą i mielonym pieprzem, posyp suchym rozmarynem i polej oliwą z oliwek. W razie potrzeby olej można zastąpić olejem kukurydzianym lub zwykłym słonecznikiem, ale tylko bezwonnym. Każdy ma swoje ulubione przyprawy lub zioła - na tym etapie gotowania ziemniaków z mięsem można je również dodać.
dobrze wymieszaj mięso z warzywami, aby równomiernie rozprowadzić przyprawy i olej. Przenieś na patelnię, umieść na średnim ogniu i smaż przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie wysyłamy patelnię do piekarnika na 60 minut, optymalna temperatura gotowania wynosi 180 stopni.
ziemniaki z wieprzowiną będą w pełni gotowe, gdy przezroczysty sok zostanie uwolniony z mięsa podczas przekłuwania, a ziemniaki będą po prostu miękkie. Wyjmujemy naczynie z piekarnika, układamy na talerzach i podajemy natychmiast, na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g