placki warzywne z cukinii i ziemniaków

Jeśli w ogrodzie jest dużo cukinii, będziesz potrzebować tego przepisu, aby je ugotować! Moja babcia uprawia dużo cukinii. Dusimy je, smażymy, marynujemy. Część dajemy znajomym. Kiedyś ugotowaliśmy białoruskie placki ziemniaczane i wpadliśmy na wspaniały pomysł, czy zamiast zwykłych placków ziemniaczanych ugotować placki ziemniaczano-cukiniowe. Sami wymyśliliśmy przepis kulinarny. Naleśniki okazały się bardzo smaczne. Radzę spróbować ugotować placki warzywne z cukinii i ziemniaków. Oto nasz przepis kulinarny.
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 20 % 4 g
węglowodany 70 % 14 g
101 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki. Radzę wziąć nie zwykłą cukinię na naleśniki, ale cukinię. Nadadzą Twojemu jedzeniu bardzo ładny zielonkawy kolor.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznijmy więc od zrobienia ciasta. Jeśli masz blender, masz szczęście. Ciasto można przygotować bardzo szybko. Weź cebulę. Oczyść go i pokrój w kliny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie weź cukinię, umyj i pokrój

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź ziemniaki. Umyj i pokrój na małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż warzywa do blendera i posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj do nich jajka, mąkę, trochę skrobi i szczyptę soli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko miksujemy w blenderze. Jeśli nie masz blendera, musisz zetrzeć warzywa, a następnie wymieszać je z resztą niezbędnych składników.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podpalamy patelnię, wlewamy olej roślinny i smażymy naleśniki z obu stron.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jedzenie naleśników najlepiej smakuje ze śmietaną. Takie jedzenie spodoba się nawet najmniejszemu członkowi Twojej rodziny. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy