skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mrożone gołąbki w sosie pomidorowym w powolnej kuchence? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Używam zakupionych gołąbków. ale możesz je ugotować samodzielnie. Dobrze trzymają się w zamrażarce do czasu gotowania. Nie musisz ich wcześniej rozmrażać.
Krok 2:
Cebulę i marchewkę wcześniej oczyścić i wypłukać z zanieczyszczeń. Następnie zetrzyj marchewki i posiekaj cebulę.
Krok 3:
Wlej trochę oleju roślinnego do miski multicookera i włącz tryb "smażenie". Umieść przygotowaną cebulę i marchewkę w gorącej misce. Smaż warzywa przez 2-3 minuty, aby były bardziej miękkie i pojawił się charakterystyczny smak.
Krok 4:
W szklance wymieszaj wodę z koncentratem pomidorowym i mąką. Obecność mąki w sosie pomidorowym nada mu lekką gęstość.
Krok 5:
W powstałym sosie pomidorowym wlej smażone warzywa do miski. Doprowadzić do wrzenia. Dodaj trochę soli i przypraw do sosu do smaku. Jako przyprawę dodałam trochę zmielonego czarnego pieprzu i papryki.
Krok 6:
Włóż mrożone gołąbki do sosu. Przełącz powolną kuchenkę na tryb "pieczenia" na 30 minut. Zamknij pokrywkę i pozostaw do gotowania. Podczas gotowania gołąbki można odwrócić 1-2 razy. Po określonym czasie Multicooker wyda sygnał dźwiękowy, który mówi, że gołąbki są gotowe!
Krok 7:
Przenieś gotowe gołąbki na talerz i podawaj na gorąco. Smacznego!
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal / 100g
- Mrożone gołąbki - 132 kcal/100g