mrożone gołąbki w powolnej kuchence w sosie pomidorowym

najszybsza, najsmaczniejsza, najłatwiejsza i najłatwiejsza metoda gotowania. Mrożone gołąbki w powolnej kuchence w sosie pomidorowym ugotujesz w pół godziny. Jest to idealne danie na rodzinny obiad i pasuje do każdego przystawki lub sałatki.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 5 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 44 % 8 g
88 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mrożone gołąbki w sosie pomidorowym w powolnej kuchence? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Używam zakupionych gołąbków. ale możesz je ugotować samodzielnie. Dobrze trzymają się w zamrażarce do czasu gotowania. Nie musisz ich wcześniej rozmrażać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę i marchewkę wcześniej oczyścić i wypłukać z zanieczyszczeń. Następnie zetrzyj marchewki i posiekaj cebulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej trochę oleju roślinnego do miski multicookera i włącz tryb "smażenie". Umieść przygotowaną cebulę i marchewkę w gorącej misce. Smaż warzywa przez 2-3 minuty, aby były bardziej miękkie i pojawił się charakterystyczny smak.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W szklance wymieszaj wodę z koncentratem pomidorowym i mąką. Obecność mąki w sosie pomidorowym nada mu lekką gęstość.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W powstałym sosie pomidorowym wlej smażone warzywa do miski. Doprowadzić do wrzenia. Dodaj trochę soli i przypraw do sosu do smaku. Jako przyprawę dodałam trochę zmielonego czarnego pieprzu i papryki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż mrożone gołąbki do sosu. Przełącz powolną kuchenkę na tryb "pieczenia" na 30 minut. Zamknij pokrywkę i pozostaw do gotowania. Podczas gotowania gołąbki można odwrócić 1-2 razy. Po określonym czasie Multicooker wyda sygnał dźwiękowy, który mówi, że gołąbki są gotowe!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś gotowe gołąbki na talerz i podawaj na gorąco. Smacznego!

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal / 100g
  • Mrożone gołąbki - 132   kcal/100g

Podobne przepisy