skład / składniki
gotowanie krok po kroku
filet z kurczaka zawija się w folię w jednej warstwie i bije (nie można go owinąć w folię, ale okazuje się, że jest dokładniejszy). Przyprawiamy ubity filet solą, pieprzem (do kurczaka można dodać ulubione przyprawy). Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż filet na dużym ogniu przez kilka minut z każdej strony na złoty kolor (im cieńsze mięso, tym mniej filetów trzeba smażyć, nie suszyć).
Usuń gotowy filet z ognia i pozwól mu ostygnąć. W międzyczasie zajmijmy się resztą składników. Liście sałaty są arbitralnie gotowane, cebula jest posiekana z cienkimi półpierścieniami, wiśnie i gotowane jajka przepiórcze są krojone na połówki, ser za pomocą obieraczki do warzyw jest krojony na cienkie talerze (ser można również zetrzeć lub pokroić w kostkę). Schłodzoną pierś z kurczaka kroimy w paski i dodajemy do pozostałych składników. Z oliwy z oliwek, octu (lub soku z cytryny), soli i pieprzu robimy dressing. Doprawiamy naszą sałatkę jajkami przepiórczymi, mieszamy i podajemy do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Jajko przepiórcze - 168 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Sól kuchenna - 0 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g