Sałatka z jajkami przepiórczymi, pomidorami i kurczakiem

niesamowicie smaczna wariacja na temat sałatki Cezar. Bardzo łatwa w przygotowaniu, kolorowa i pyszna sałatka z jajkami przepiórczymi, pomidorami, kurczakiem.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 9 g
tłuszcze 42 % 8 g
węglowodany 11 % 2 g
115 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

filet z kurczaka zawija się w folię w jednej warstwie i bije (nie można go owinąć w folię, ale okazuje się, że jest dokładniejszy). Przyprawiamy ubity filet solą, pieprzem (do kurczaka można dodać ulubione przyprawy). Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż filet na dużym ogniu przez kilka minut z każdej strony na złoty kolor (im cieńsze mięso, tym mniej filetów trzeba smażyć, nie suszyć).
Usuń gotowy filet z ognia i pozwól mu ostygnąć. W międzyczasie zajmijmy się resztą składników. Liście sałaty są arbitralnie gotowane, cebula jest posiekana z cienkimi półpierścieniami, wiśnie i gotowane jajka przepiórcze są krojone na połówki, ser za pomocą obieraczki do warzyw jest krojony na cienkie talerze (ser można również zetrzeć lub pokroić w kostkę). Schłodzoną pierś z kurczaka kroimy w paski i dodajemy do pozostałych składników. Z oliwy z oliwek, octu (lub soku z cytryny), soli i pieprzu robimy dressing. Doprawiamy naszą sałatkę jajkami przepiórczymi, mieszamy i podajemy do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Jajko przepiórcze - 168   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy