królik duszony z cebulą

pyszne, delikatne i bardzo zdrowe danie na obiad! Mięso królika jest produktem dietetycznym. Gotowanie często nie działa ze względu na wysoką cenę. Ale czasami warto się rozpieszczać. Danie z mięsa królika ozdobi każdą ucztę! Oferuję bardzo prosty przepis na jego przygotowanie.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 16 g
tłuszcze 46 % 16 g
węglowodany 9 % 3 g
173 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

przed rozpoczęciem gotowania najpierw pokrój tusze królika. Najlepiej posiekać go na stawach, aby nie było odprysków kości. Są bardzo ostre i łatwe do zranienia. Tak, a małe kości wpadną do naczynia. Nie potrzebujemy tego.

wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i ułóż kawałki królika. Na dużym ogniu podsmaż wszystkie kawałki ze wszystkich stron na złoty kolor. Smażyć do miękkości. Wystarczy nadać rumiany kolor.

obierz cebulę i opłucz pod bieżącą wodą.
pokrój cebulę w półpierścienie i dodaj do patelni królika.Nie ma potrzeby bardzo drobno kroić cebuli, ponieważ przy długim duszeniu nadal się gotuje.
do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Dodaj trochę gorącej wody. Wszystko wymieszaj.
następnie przykryj i gotuj na małym ogniu przez co najmniej godzinę. Mięso królika, choć bardzo smaczne, ma również znaczną wadę-jest to długi czas gotowania.

ze względu na czas gotowania najwygodniej jest gotować w powolnej kuchence lub w kotle. Ale jeśli tak nie jest, możesz to zrobić z patelnią. Tylko okresowo sprawdzaj poziom wody i upewnij się, że mięso się nie przypali. W razie potrzeby dodaj trochę gorącej wody.

przy długim duszeniu cebula dobrze się gotuje i daje bardzo smaczny i lekko gęsty sos. Mogą polać przystawkę, z którą będzie podawany królik. A do dekoracji odpowiedni jest gotowany ryż, ziemniaki lub makaron.
chociaż podczas duszenia królika można do niego dodać obrane ziemniaki i ugotować je razem z mięsem. Natychmiast otrzymasz danie mięsne i pełnoprawny dodatek.

mięso królika jest bardzo delikatne i świetnie komponuje się z duszoną cebulą. Ugotowane razem tworzą tak harmonijny duet, że nie ma potrzeby dodawania niczego dodatkowego.

mięso królika mogą jeść wszystkie kategorie ludzi, a nawet alergicy, ponieważ to mięso jest hipoalergiczne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Królik (cięcie) - 188   kcal/100g
  • Królik pieczony - 241   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy