naleśniki z wątróbką z kurczaka

obfite i bardzo smaczne naleśniki, łatwe do przygotowania. Naleśniki z wątróbką drobiową można przygotować zarówno na rodzinny, jak i świąteczny stół. Wskazane jest gotowanie wątroby z wyprzedzeniem, aby skrócić czas przygotowania nadzienia. Naleśniki można przygotować według klasycznej receptury. Do ciasta nie trzeba wlewać dużej ilości cukru, ponieważ naleśniki będą wypełnione niesłodzonym nadzieniem. Naleśniki z wątróbką drobiową można podawać z marynatą, zupą jarzynową lub barszczem.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 8 g
tłuszcze 32 % 8 g
węglowodany 36 % 9 g
137 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmaż cebulę na oleju na złoty kolor.
2. Przepuść gotowaną wątrobę przez maszynę do mięsa. Dodaj do cebuli i smaż przez 2 minuty, sól. Następnie zmiel masę wątrobową w robocie kuchennym.
3. Ubij jajka osobno z cukrem i solą. Wlać mleko i wodę, wymieszać.
4. Dodaj mąkę do ciasta, mieszaj, aż będzie gładka. Wlać olej roślinny, wymieszać i smażyć naleśniki.
5. W naleśniki zawinąć nadzienie wątrobowe. Do stołu podawaj ze śmietaną. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy