skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić koreańską sałatkę z bakłażana? Bakłażany umyć, pokroić w paski i pozbyć się goryczy. Można to zrobić, trzymając je przez chwilę w słonej wodzie lub soląc kawałki, a następnie myjąc je szybko, ale bardzo skutecznie w zimnej wodzie.
Krok 2:
Następnie, po wysuszeniu słomy w wygodny sposób, usmaż ją w oleju na średnim ogniu. Zajmie to pięć minut.
Krok 3:
Podczas smażenia bakłażana pokrój cebulę (najlepiej czerwoną lub białą).
Krok 4:
Następnie chwyć obraną i umytą paprykę. Jak pamiętacie, nasz format to słoma. Pokrój paprykę nieco cieńszą niż bakłażan.
Krok 5:
Dokładnie tak cienko pokrój obraną i umytą marchewkę. Możesz to zrobić nożem i specjalnym urządzeniem do krojenia warzyw w języku koreańskim.
Krok 6:
Zacznijmy robić SOS. Obierz czosnek. Umyć. Osusz i drobno posiekaj.
Krok 7:
Posiekaj nasiona kolendry w wygodny sposób i połącz wszystkie składniki sosu.
Krok 8:
Mniejsze kawałki i warzywa.
Krok 9:
To wszystko. Możesz umieścić wszystkie warzywa w wygodnej misce. A potem dopraw to piękno sosem. Wymieszaj wszystko i wyślij do lodówki. Jak długo? To zależy od ciebie. Jeśli jest bardzo niewrażliwy, pozwól mu parzyć przez co najmniej godzinę!
Krok 10:
Nie zapomnij doprawić sałatki sezamem przed podaniem!
i więcej porad
najlepiej pokroić wszystkie warzywa w mniej więcej tym samym formacie. Wtedy będzie wyglądać bardziej spektakularnie i wygodniej jeść.
podczas mycia bakłażanów o soleniu nie trzymaj ich długo w wodzie!
aby sałatka była jeszcze jaśniejsza, możesz wziąć wszystkie trzy kolory papryki i dodać więcej przypraw.
sałatka okaże się jeszcze bardziej soczysta i smaczniejsza, jeśli pozostanie przez chwilę w lodówce. Zgodnie z oryginalnym przepisem, aż do całej nocy!
dostosuj ilość octu (podobnie jak innych składników) według własnego uznania. Rzeczywiście, w klasycznym przepisie zalecana jest duża jego ilość. Ogólnie można go zastąpić sokiem z cytryny, tak jak ja.
jeśli nie chcesz smażyć bakłażana, gotuj je, gotując przez kilka minut.
posolić czy nie posolić naczynia? Nie soliłam. W końcu bakłażany odwiedziły sól, a sos da nam niezbędną ostrość.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma on dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g