Koreańska Sałatka z bakłażana

to jasne, soczyste orientalne danie jako pierwsze "odlatuje" ze stołu. Pyszna koreańska sałatka z bakłażana jest łatwa i prosta w przygotowaniu. Ponadto produkty wskazane w recepturze zawsze znajdą się w gospodarstwie. Przepis będzie szczególnie zadowolony z tych, którzy chcą schudnąć, pościć lub jeść wegetariańskie. Ten wspaniały lekki posiłek z kategorii "pośpiechu" do każdego posiłku. Serwowane jest zarówno w dni powszednie, jak i święta. Dobrze sprawdza się jako sałatka i jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych oraz jako nadzienie pita itp.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 2 g
tłuszcze 41 % 7 g
węglowodany 47 % 8 g
93 kcal
IG: 88 / 0 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić koreańską sałatkę z bakłażana? Bakłażany umyć, pokroić w paski i pozbyć się goryczy. Można to zrobić, trzymając je przez chwilę w słonej wodzie lub soląc kawałki, a następnie myjąc je szybko, ale bardzo skutecznie w zimnej wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie, po wysuszeniu słomy w wygodny sposób, usmaż ją w oleju na średnim ogniu. Zajmie to pięć minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas smażenia bakłażana pokrój cebulę (najlepiej czerwoną lub białą).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie chwyć obraną i umytą paprykę. Jak pamiętacie, nasz format to słoma. Pokrój paprykę nieco cieńszą niż bakłażan.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie tak cienko pokrój obraną i umytą marchewkę. Możesz to zrobić nożem i specjalnym urządzeniem do krojenia warzyw w języku koreańskim.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zacznijmy robić SOS. Obierz czosnek. Umyć. Osusz i drobno posiekaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj nasiona kolendry w wygodny sposób i połącz wszystkie składniki sosu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mniejsze kawałki i warzywa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    To wszystko. Możesz umieścić wszystkie warzywa w wygodnej misce. A potem dopraw to piękno sosem. Wymieszaj wszystko i wyślij do lodówki. Jak długo? To zależy od ciebie. Jeśli jest bardzo niewrażliwy, pozwól mu parzyć przez co najmniej godzinę!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nie zapomnij doprawić sałatki sezamem przed podaniem!

i więcej porad

najlepiej pokroić wszystkie warzywa w mniej więcej tym samym formacie. Wtedy będzie wyglądać bardziej spektakularnie i wygodniej jeść.

podczas mycia bakłażanów o soleniu nie trzymaj ich długo w wodzie!

aby sałatka była jeszcze jaśniejsza, możesz wziąć wszystkie trzy kolory papryki i dodać więcej przypraw.

sałatka okaże się jeszcze bardziej soczysta i smaczniejsza, jeśli pozostanie przez chwilę w lodówce. Zgodnie z oryginalnym przepisem, aż do całej nocy!

dostosuj ilość octu (podobnie jak innych składników) według własnego uznania. Rzeczywiście, w klasycznym przepisie zalecana jest duża jego ilość. Ogólnie można go zastąpić sokiem z cytryny, tak jak ja.

jeśli nie chcesz smażyć bakłażana, gotuj je, gotując przez kilka minut.

posolić czy nie posolić naczynia? Nie soliłam. W końcu bakłażany odwiedziły sól, a sos da nam niezbędną ostrość.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma on dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy