skład / składniki
metoda gotowania
1. W razie potrzeby opłucz mięso. Pokrój na porcje. Złożyć w naczyniu do marynowania.
2. Pokrój cebulę w krążki.
3. Czosnek rozgnieść, wymieszać z przyprawami, pieprzem, solą i octem.
4. Ostrożnie zetrzyj pikantną mieszanką kawałki mięsa ze wszystkich stron.
5. Wlać sodę do góry i pozostawić w lodówce do marynowania przez okres od jednego do dwóch dni. Mięso łosia jest takie, że wymaga długiego czasu na udane marynowanie. Jednocześnie im starszy Łoś, tym dłużej trzeba go marynować! Nawiasem mówiąc, oprócz czasu soda przyczyni się również do lepszej penetracji przypraw i wilgoci wewnątrz mięsa.
6. Mięso jest marynowane, czas usmażyć kebaby! Przygotuj wymaganą ilość węgli w grillu lub na ognisku. Temperatura węgli odpowiednia do rozpoczęcia smażenia jest taka, że nie można trzymać ręki na poziomie smażenia kebaba dłużej niż kilka sekund.
7. Podczas gdy drewno opałowe pali się na węglach, połóż mięso na szaszłykach. A następnie połóż węgle gotowe do smażenia.
8. Gdy węgle syczą od kapiącego tłuszczu, czas zacząć kręcić kebabem!
9. Smażyć do uzyskania rumianego koloru, obracając szaszłyki co 3-4 minuty.
10. Upewnij się, że płomień się nie pali, a kebab się nie pali.
11. Jeśli nie masz pewności co do gotowości grilla z wyglądu, zawsze możesz sprawdzić gotowość nożem, wykonując nacięcie!
Kebab jest gotowy. Poczęstuj się i poczęstuj!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Soda - 48 kcal/100g
- Łosiatyna - 100 kcal/100g