skład / składniki
metoda gotowania
1. Wieprzowina nadaje się do węglanu, schabu lub szynki, najlepiej z cienką warstwą smalcu. Pokrój wieprzowinę na antrykoty. Wkładamy każdy kawałek do plastikowej torby (aby spray nie latał) i uderzamy młotkiem po obu stronach. Posyp grubo przyprawami (mam na grilla) i pozostaw do marynowania na godzinę.
2. Obierz cebulę i pokrój bardzo cienko na półpierścienie. Aby nie płakać, stale zwilżamy nóż w zimnej wodzie.
3. Pokrój duże pomidory w cienkie kółka na nasiona.
4. Ser (zrobi to każdy, który się topi) zetrzyj na drobnej tarce.
5. Przykryj blachę do pieczenia folią (możesz bez niej, aby mniej zabrudzić samą blachę do pieczenia), lekko nasmaruj olejem roślinnym. Kotlety układamy w niewielkiej odległości od siebie, aby nie sklejały się podczas pieczenia (dzięki czemu wyglądają schludniej, gdy są podawane gościom). Kotlety smarujemy cienką warstwą majonezu, następnie układamy warstwę cebuli, a następnie warstwę pomidorów. Pomidory ponownie smarujemy bardzo cienką warstwą majonezu. Delikatnie posyp serem na wierzchu, aby ser nie wpadł w szczeliny między kotletami.
6. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Kotlety pieczemy po francusku przez 40-50 minut.
podawaj kotlety z ryżem, ziemniakami lub warzywami.
w tym przepisie możesz dodatkowo użyć smażonych grzybów (pieczarek), zastąpić wieprzowinę kurczakiem lub indykiem, dodać ananasy, użyć nawet mielonego mięsa zamiast mięsa.
aby zaoszczędzić czas, możesz jednocześnie gotować kotlety i przystawkę. Rozłóż na blasze do pieczenia nasmarowanej olejem, najpierw drobno posiekane ziemniaki, a na wierzchu opisane powyżej kotlety. Pieczemy wszystko razem. Ziemniaki będą gotowane w soku i tłuszczu wydzielonym z mięsa, okazuje się bardzo smaczne i soczyste.
Gotuj z miłością, w dobrym nastroju, a wtedy otrzymasz najsmaczniejsze dania!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g