kotlety po francusku

pyszne, soczyste kotlety wieprzowe z pomidorami i serem. Najpopularniejszy sposób pieczenia mięsa w piekarniku od czasów radzieckich. Kotlety po francusku są znane w każdej rodzinie. Mam to danie związane z Nowym Rokiem, ponieważ wcześniej te pyszne kotlety z serem zawsze były pieczone na wakacje.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 12 g
tłuszcze 56 % 18 g
węglowodany 6 % 2 g
214 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

1. Wieprzowina nadaje się do węglanu, schabu lub szynki, najlepiej z cienką warstwą smalcu. Pokrój wieprzowinę na antrykoty. Wkładamy każdy kawałek do plastikowej torby (aby spray nie latał) i uderzamy młotkiem po obu stronach. Posyp grubo przyprawami (mam na grilla) i pozostaw do marynowania na godzinę.

2. Obierz cebulę i pokrój bardzo cienko na półpierścienie. Aby nie płakać, stale zwilżamy nóż w zimnej wodzie.

3. Pokrój duże pomidory w cienkie kółka na nasiona.

4. Ser (zrobi to każdy, który się topi) zetrzyj na drobnej tarce.

5. Przykryj blachę do pieczenia folią (możesz bez niej, aby mniej zabrudzić samą blachę do pieczenia), lekko nasmaruj olejem roślinnym. Kotlety układamy w niewielkiej odległości od siebie, aby nie sklejały się podczas pieczenia (dzięki czemu wyglądają schludniej, gdy są podawane gościom). Kotlety smarujemy cienką warstwą majonezu, następnie układamy warstwę cebuli, a następnie warstwę pomidorów. Pomidory ponownie smarujemy bardzo cienką warstwą majonezu. Delikatnie posyp serem na wierzchu, aby ser nie wpadł w szczeliny między kotletami.

6. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Kotlety pieczemy po francusku przez 40-50 minut.

podawaj kotlety z ryżem, ziemniakami lub warzywami.

w tym przepisie możesz dodatkowo użyć smażonych grzybów (pieczarek), zastąpić wieprzowinę kurczakiem lub indykiem, dodać ananasy, użyć nawet mielonego mięsa zamiast mięsa.

aby zaoszczędzić czas, możesz jednocześnie gotować kotlety i przystawkę. Rozłóż na blasze do pieczenia nasmarowanej olejem, najpierw drobno posiekane ziemniaki, a na wierzchu opisane powyżej kotlety. Pieczemy wszystko razem. Ziemniaki będą gotowane w soku i tłuszczu wydzielonym z mięsa, okazuje się bardzo smaczne i soczyste.

Gotuj z miłością, w dobrym nastroju, a wtedy otrzymasz najsmaczniejsze dania!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy