wieprzowina z miodem i musztardą

aromatyczne kotlety mięsne! Doskonałe danie! Wieprzowina z miodem i musztardą to jeden z najlepszych sposobów gotowania mięsa! W przypadku kotletów polędwica wieprzowa, część szyjna lub schab są idealne. Możesz podawać takie mięso z dowolnym dodatkiem do smaku i pragnienia, na przykład z sałatką ze świeżych warzyw.
PollyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 14 g
tłuszcze 51 % 21 g
węglowodany 15 % 6 g
265 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Wlej ocet jabłkowy na patelnię, wlej tutaj skrobię kukurydzianą, ubij ręczną trzepaczką, aż będzie gładka. Skrobia powinna całkowicie się rozpuścić, aby nie pozostały białe grudki skrobi.

2. Dodaj płynny miód do powstałej masy (jeśli miód jest zamrożony, rozpuść go w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej). Dodajemy również musztardę pełnoziarnistą i cebulę w proszku, doprawiamy mieszankę mielonym pieprzem cayenne, wlewamy brązowy cukier.

3. Ubij masę ręczną trzepaczką, aby połączyć wszystkie składniki. Następnie wysyłamy rondel na średnim ogniu, gasimy bez zatrzymywania ubijania, aż masa zmniejszy objętość, około pięciu minut. Gotowy lukier ma piękny karmelowy kolor i jedwabistą konsystencję. Dzielimy go na dwie części, jedną część do smażenia mięsa, drugą do serwowania.

4. Dokładnie umyj wieprzowinę pod bieżącą wodą, delikatnie osusz ręcznikami papierowymi. Wlej sól i zmielony czarny pieprz do małej miski, wymieszaj.

5. Pokrój mięso na kawałki o grubości 2 - 2, 5 centymetra, połóż jeden z kawałków na desce do krojenia, przykryj folią spożywczą i pokonaj młotkiem kuchennym po obu stronach. Konieczne jest przykrycie mięsa folią spożywczą, aby nie uszkodzić włókien, a kawałek nie stracił kształtu. W ten sam sposób pokonujemy każdy kawałek.

6. Przygotowane mięso pocieramy z obu stron solą i pieprzem. Smarujemy patelnię grillową olejem roślinnym i wysyłamy do ognia. Połóż kotlety wieprzowe na dobrze rozgrzanej patelni, smaż przez 3-4 minuty z każdej strony. Za pomocą silikonowego pędzla posmaruj glazurą smażone kotlety po obu stronach, smaż przez kolejną minutę.

podawaj kotlety na talerzu, polej wcześniej zarezerwowaną polewą miodową i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Pieprz cayenne - 318   kcal/100g
  • Suszona cebula - 273   kcal/100g

Podobne przepisy