tortilla z dyni

Przygotuj obfite i pyszne tortille z nadzieniem warzywnym! Tortilla z dynią to smaczne i satysfakcjonujące danie. Doskonały dodatek do bulionu lub zupy. Nadaje się również jako przekąska do szkoły lub pracy. Podawaj tortille z dyni najlepiej na gorąco. Idealnie komponują się z domową śmietaną lub ostrym sosem.
LesiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 32 % 12 g
węglowodany 58 % 22 g
202 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 35 min

1. Obierz cebulę i dynię.

2. Cebulę kroimy w półpierścienie , a dynię w małe kostki.

3. Podgrzej połowę oleju roślinnego, rozłóż cebulę, smaż przez 3 minuty.

4. Dodaj dynię do cebuli, smaż do miękkości (ale aby pozostała kostką, nie zamieniła się w owsiankę), sól i pieprz.

5. Wymieszaj mąkę z solą, dodaj wodę i olej. Zagnieść ciasto. Ugniataj, aż przestanie przyklejać się do rąk.

6. Ciasto dzielimy na dziesięć kawałków tego samego rozmiaru, każdy rozwałkujemy na płaski naleśnik.

7. Równomiernie rozłóż nadzienie na powierzchni pięciu naleśników, przykryj je pozostałymi pięcioma naleśnikami.

8. Dociskamy krawędzie, staramy się, aby wydostało się nadmiar powietrza. Następnie odetnij krawędzie.

9. Smażyć ciasta na patelni rozgrzanej z pozostałym olejem roślinnym, aż będą ugotowane z obu stron.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy