łopatka wieprzowa na patelni

to delikatne mięso na zawsze podbije Twoje serce! Łopatka wieprzowa na patelni przygotowana według tego przepisu jest bardzo soczysta, delikatna i niesamowicie smaczna. Można go podawać jako danie główne z dodatkiem lub lekką sałatką. A z resztek mięsa następnego dnia powstają pyszne i satysfakcjonujące kanapki.
Swetlja4okAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 15 g
tłuszcze 62 % 24 g
węglowodany 0 % 0 g
273 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 6 h

łopatka wieprzowa to wycinanie mięsa z górnej części przedniej nogi. Z reguły gotują go przez dość długi czas. Ma to na celu zapewnienie, że mięso ostatecznie stanie się delikatne i soczyste w środku i dobrze oddzieli się od kości.

aby ugotować łopatkę wieprzową na patelni, należy ją najpierw dokładnie spłukać pod bieżącą zimną wodą i wytrzeć ręcznikami papierowymi. Mięso w tym samym czasie lepiej wybrać świeże, bez wstępnego zamrażania. Jeśli wieprzowina została zamrożona, w tym przypadku należy ją wcześniej rozmrozić w temperaturze pokojowej.

następnie, aby nadać mu pikantny smak, łopatkę wieprzową należy natrzeć solą i czarnym pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym). A także wykończ przyprawy według własnych upodobań, które najlepiej harmonizują z wieprzowiną (nasiona gorczycy, rozmaryn, papryka, gałka muszkatołowa, kolendra, bazylia, oregano, chmiel-suneli i inne). Przyprawy należy dokładnie wcierać w powierzchnię łopatki, aby w przyszłości nadały gotowemu daniu pikantny smak i pikantny aromat.

czosnek należy również wcześniej ugotować - obrać, opłukać i osuszyć.

do dalszego gotowania łopatki wieprzowej potrzebna będzie duża żeliwna patelnia. Z reguły jest bardzo ciężki i dobrze trzyma ciepło, dlatego najlepiej nadaje się do długotrwałego marnotrawstwa mięsa.

umieść żeliwną patelnię na kuchence na średnim ogniu. Dodaj trochę oleju roślinnego. W przyszłości wieprzowina uwolni swój tłuszcz i marnieje we własnym soku. Następnie opuść łopatkę wieprzową na patelnię i usmaż kawałek mięsa na złotobrązową skórkę. Następnie zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię pokrywką i gotuj mięso przez 4-5 godzin, aby uzyskać pełną gotowość. Aby uzyskać pikantne nuty, Wrzuć wcześniej zmiażdżone ząbki czosnku na patelnię z wieprzowiną.

Długie duszenie na patelni w minimalnych temperaturach pozwala ugotować miękkie i delikatne mięso. rozbijając twarde włókna wieprzowiny.

podawaj gotową łopatkę wieprzową ze świeżymi lub pieczonymi warzywami i dowolnym dodatkiem do własnych upodobań.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Łopatka wieprzowa - 257   kcal/100g

Podobne przepisy