skład / składniki
metoda gotowania
łopatka wieprzowa to wycinanie mięsa z górnej części przedniej nogi. Z reguły gotują go przez dość długi czas. Ma to na celu zapewnienie, że mięso ostatecznie stanie się delikatne i soczyste w środku i dobrze oddzieli się od kości.
aby ugotować łopatkę wieprzową na patelni, należy ją najpierw dokładnie spłukać pod bieżącą zimną wodą i wytrzeć ręcznikami papierowymi. Mięso w tym samym czasie lepiej wybrać świeże, bez wstępnego zamrażania. Jeśli wieprzowina została zamrożona, w tym przypadku należy ją wcześniej rozmrozić w temperaturze pokojowej.
następnie, aby nadać mu pikantny smak, łopatkę wieprzową należy natrzeć solą i czarnym pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym). A także wykończ przyprawy według własnych upodobań, które najlepiej harmonizują z wieprzowiną (nasiona gorczycy, rozmaryn, papryka, gałka muszkatołowa, kolendra, bazylia, oregano, chmiel-suneli i inne). Przyprawy należy dokładnie wcierać w powierzchnię łopatki, aby w przyszłości nadały gotowemu daniu pikantny smak i pikantny aromat.
czosnek należy również wcześniej ugotować - obrać, opłukać i osuszyć.
do dalszego gotowania łopatki wieprzowej potrzebna będzie duża żeliwna patelnia. Z reguły jest bardzo ciężki i dobrze trzyma ciepło, dlatego najlepiej nadaje się do długotrwałego marnotrawstwa mięsa.
umieść żeliwną patelnię na kuchence na średnim ogniu. Dodaj trochę oleju roślinnego. W przyszłości wieprzowina uwolni swój tłuszcz i marnieje we własnym soku. Następnie opuść łopatkę wieprzową na patelnię i usmaż kawałek mięsa na złotobrązową skórkę. Następnie zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię pokrywką i gotuj mięso przez 4-5 godzin, aby uzyskać pełną gotowość. Aby uzyskać pikantne nuty, Wrzuć wcześniej zmiażdżone ząbki czosnku na patelnię z wieprzowiną.
Długie duszenie na patelni w minimalnych temperaturach pozwala ugotować miękkie i delikatne mięso. rozbijając twarde włókna wieprzowiny.
podawaj gotową łopatkę wieprzową ze świeżymi lub pieczonymi warzywami i dowolnym dodatkiem do własnych upodobań.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Łopatka wieprzowa - 257 kcal/100g