szarlotka Kornwalijska

przewiewna, aromatyczna szarlotka. Szarlotki już w samej nazwie niosą przytulność, spokój i radość. Przyjemne domowe przyjęcia herbaciane nie są kompletne bez nich. Szarlotka kornwalijska to klasyczne angielskie ciasto. Jest to tradycyjny przepis pochodzący z hrabstwa Kornwalii, z wieloletnią historią i dobrą reputacją. Wszystkie składniki prawie przez cały rok można znaleźć w lodówce każdej gospodyni domowej. Łatwość przygotowania i doskonały wynik nie sprawią, że będziesz czekać na wdrożenie tego przepisu.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 29 % 14 g
węglowodany 63 % 30 g
258 kcal
IG: 13 / 3 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

cukier zmiel miękkim masłem. Dodaj cukier waniliowy.

oddziel białka od żółtek. Dodaj żółtka do mieszanki olejowej. Białka lepiej włożyć do lodówki, aby łatwiej się ubijały.

dodaj śmietanę, wymieszaj.

dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia.

białka ubić mikserem na stabilną pianę, włożyć do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką.

włóż ciasto do formy (dł.-24cm), spłaszcz. Na cieście ułożyć pokrojone obrane plasterki jabłka, posypać brązowym cukrem.

piec w nagrzanym piekarniku przez 40-50 minut w Temper. 180 gr. do gotowości. Gotowość można sprawdzić drewnianym szpikulcem: jeśli wyjdzie sucha ze środka ciasta, ciasto jest gotowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy