szarlotka Kornwalijska
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
cukier zmiel miękkim masłem. Dodaj cukier waniliowy.
oddziel białka od żółtek. Dodaj żółtka do mieszanki olejowej. Białka lepiej włożyć do lodówki, aby łatwiej się ubijały.
dodaj śmietanę, wymieszaj.
dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
białka ubić mikserem na stabilną pianę, włożyć do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką.
włóż ciasto do formy (dł.-24cm), spłaszcz. Na cieście ułożyć pokrojone obrane plasterki jabłka, posypać brązowym cukrem.
piec w nagrzanym piekarniku przez 40-50 minut w Temper. 180 gr. do gotowości. Gotowość można sprawdzić drewnianym szpikulcem: jeśli wyjdzie sucha ze środka ciasta, ciasto jest gotowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g