skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone produkty. Kefir do tych naleśników lepiej jest wziąć świeżą, płynną konsystencję, odpowiedni jest 1% tłuszczu. Jajka są średnie, lepiej nie brać małych. Mąka pszenna, najpierw należy ją przesiać. Przygotuj patelnię do smażenia naleśników i głęboką miskę do wyrabiania ciasta.
Krok 2:
W głębokiej misce rozbij dwa surowe jajka, dodaj cukier, sól i wanilinę na czubku noża. Masę dobrze wymieszać trzepaczką.
Krok 3:
Wlej połowę kefiru (250 ml) do jajek i dokładnie wymieszaj masę. Dodaj sodę, wymieszaj i pozostaw ciasto do interakcji składników na 5 minut.
Krok 4:
Dodaj przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Na tym etapie ciasto jest bardzo grube, trudne do ugniatania.
Krok 5:
Dodaj pozostały kefir i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być jednorodne, bez grudek, o konsystencji cieńszej niż ciasto na naleśniki. Wlać olej roślinny i ponownie dokładnie wymieszać.
Krok 6:
Dobrze podgrzej wybraną patelnię naleśnikową na średnim ogniu. Lepiej smażyć naleśniki na suchej patelni, ale jeśli to konieczne, patelnię można nasmarować olejem roślinnym. Wlej ciasto na patelnię, rozłóż je na całej powierzchni dna patelni i smaż na średnim ogniu najpierw z jednej strony, a następnie odwróć naleśnik - i drugą stronę na złoty kolor.
Krok 7:
Ułóż gotowe naleśniki na talerzu, posmaruj każdy naleśnik masłem. Naleśniki można podawać zarówno na gorąco, jak i na ciepło i na zimno.
naleśniki z ciasta kefirowego okazały się bardzo apetyczne, pulchne, z różowymi bokami i smaczne. Podczas wyrabiania ciasta należy zwrócić uwagę na wybór kefiru. Powinieneś wziąć świeży płynny kefir, ale kefir, który stał w lodówce, lepiej jest używać do naleśników.
miałem gęsty kefir i ciasto, odpowiednio, również okazało się bardzo grube, chociaż naleśniki peki. Lepiej rozcieńczyć takie ciasto do konsystencji ciasta naleśnikowego gorącą wodą, w przeciwnym razie bardzo problematyczne będzie wlanie takiego ciasta naleśnikowego na patelnię.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal / 100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g