naleśniki na kefirze są grube z dziurami

przepyszne, pyszne, w pośpiechu! Naleśniki na kefirze są grube z dziurami, które można łatwo przygotować i podać na śniadanie. Będą dobre zarówno w pikantnej formie-z kawiorem, lekko soloną rybą, jak i na słodko - ze śmietaną, dżemem, miodem.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 18 % 7 g
węglowodany 67 % 26 g
192 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty. Kefir do tych naleśników lepiej jest wziąć świeżą, płynną konsystencję, odpowiedni jest 1% tłuszczu. Jajka są średnie, lepiej nie brać małych. Mąka pszenna, najpierw należy ją przesiać. Przygotuj patelnię do smażenia naleśników i głęboką miskę do wyrabiania ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce rozbij dwa surowe jajka, dodaj cukier, sól i wanilinę na czubku noża. Masę dobrze wymieszać trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej połowę kefiru (250 ml) do jajek i dokładnie wymieszaj masę. Dodaj sodę, wymieszaj i pozostaw ciasto do interakcji składników na 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Na tym etapie ciasto jest bardzo grube, trudne do ugniatania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj pozostały kefir i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być jednorodne, bez grudek, o konsystencji cieńszej niż ciasto na naleśniki. Wlać olej roślinny i ponownie dokładnie wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze podgrzej wybraną patelnię naleśnikową na średnim ogniu. Lepiej smażyć naleśniki na suchej patelni, ale jeśli to konieczne, patelnię można nasmarować olejem roślinnym. Wlej ciasto na patelnię, rozłóż je na całej powierzchni dna patelni i smaż na średnim ogniu najpierw z jednej strony, a następnie odwróć naleśnik - i drugą stronę na złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż gotowe naleśniki na talerzu, posmaruj każdy naleśnik masłem. Naleśniki można podawać zarówno na gorąco, jak i na ciepło i na zimno.

naleśniki z ciasta kefirowego okazały się bardzo apetyczne, pulchne, z różowymi bokami i smaczne. Podczas wyrabiania ciasta należy zwrócić uwagę na wybór kefiru. Powinieneś wziąć świeży płynny kefir, ale kefir, który stał w lodówce, lepiej jest używać do naleśników.
miałem gęsty kefir i ciasto, odpowiednio, również okazało się bardzo grube, chociaż naleśniki peki. Lepiej rozcieńczyć takie ciasto do konsystencji ciasta naleśnikowego gorącą wodą, w przeciwnym razie bardzo problematyczne będzie wlanie takiego ciasta naleśnikowego na patelnię.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal / 100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy