stek Chateaubriand

Naucz się gotować pikantne mięso po francusku! Stek Chateaubriand to danie kuchni francuskiej, które można przygotować samodzielnie w domu. Do tego dania lepiej wybrać dobrej jakości polędwicę wołową bez tłuszczu i folii. Możesz piec mięso przez 10-15-25 minut, w zależności od wyniku, który chcesz osiągnąć, odpowiednio: stek z krwią, stek z przezroczystym sokiem, dobrze usmażony stek. Danie można podawać z różnymi dodatkami, bardzo smaczne ze stekiem połączą smażone szparagi i sałatkę liściastą.
AselekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 66 % 21 g
tłuszcze 34 % 11 g
węglowodany 0 % 0 g
187 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Mięso umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi.

2. Pocieramy kawałek ze wszystkich stron mieszanką soli morskiej i czarnego pieprzu, a następnie posypujemy oliwą z oliwek. Pozostaw na 5 minut.

3. W międzyczasie rozgrzej patelnię grillową, a następnie smaż na niej mięso ze wszystkich czterech stron, z każdej strony przez około 2 minuty.

4. Stek przenosimy do naczynia do pieczenia wyłożonego folią i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni bez włączania funkcji konwekcji. Aby osiągnąć smażenie medium, gotujemy mięso przez około 15 minut na średnim poziomie.

5. Gotowy stek wyjmujemy z piekarnika i bez wyjmowania z formy przykrywamy pokrywką, odstawiamy na 10 minut, aby sok równomiernie rozprowadził się po całym kawałku.

pokrój mięso na porcje i podawaj z ulubionym dodatkiem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina jest tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy