skład / składniki
metoda gotowania
1. Mięso umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi.
2. Pocieramy kawałek ze wszystkich stron mieszanką soli morskiej i czarnego pieprzu, a następnie posypujemy oliwą z oliwek. Pozostaw na 5 minut.
3. W międzyczasie rozgrzej patelnię grillową, a następnie smaż na niej mięso ze wszystkich czterech stron, z każdej strony przez około 2 minuty.
4. Stek przenosimy do naczynia do pieczenia wyłożonego folią i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni bez włączania funkcji konwekcji. Aby osiągnąć smażenie medium, gotujemy mięso przez około 15 minut na średnim poziomie.
5. Gotowy stek wyjmujemy z piekarnika i bez wyjmowania z formy przykrywamy pokrywką, odstawiamy na 10 minut, aby sok równomiernie rozprowadził się po całym kawałku.
pokrój mięso na porcje i podawaj z ulubionym dodatkiem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina jest tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g