Sałatka z kapusty pekińskiej i groszku z indyka

obfita i soczysta sałatka na świątecznym stole. Goście docenią. Aby sałatka była bardziej dietetyczna, pieczonego indyka można zastąpić gotowanym. Zamiast indyka możesz użyć filetów z kurczaka. A także pieczoną wieprzowinę.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 7 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 33 % 6 g
97 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kapusty pekińskiej i groszku z indyka? Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kapustę pekińską umyj, osusz i posiekaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Paprykę umyć, usunąć nasiona, miąższ pokroić w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Groszek zalać wrzącą wodą i pozostawić na 10 minut. Następnie spuść wodę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W salaterce połącz pieczonego indyka, kapustę pekińską, paprykę, kukurydzę, zielony groszek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dopraw sałatkę majonezem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj.

indyka można po prostu usmażyć na oliwie z oliwek z solą i czarnym pieprzem. Usmażę filet z dodatkiem sosu sojowego. Recepta tutaj .

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy