skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kapusty pekińskiej i groszku z indyka? Przygotuj składniki.
Krok 2:
Kapustę pekińską umyj, osusz i posiekaj.
Krok 3:
Paprykę umyć, usunąć nasiona, miąższ pokroić w drobną kostkę.
Krok 4:
Groszek zalać wrzącą wodą i pozostawić na 10 minut. Następnie spuść wodę.
Krok 5:
W salaterce połącz pieczonego indyka, kapustę pekińską, paprykę, kukurydzę, zielony groszek.
Krok 6:
Dopraw sałatkę majonezem.
Krok 7:
Wymieszaj.
indyka można po prostu usmażyć na oliwie z oliwek z solą i czarnym pieprzem. Usmażę filet z dodatkiem sosu sojowego. Recepta tutaj .
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g