kanapki z cukinią i pomidorami
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
umyj młodą cukinię i pokrój w krążki o grubości 0,5 cm. Przełóż do miski i dopraw solą. Następnie zwiń mąkę i usmaż z obu stron na patelni z olejem roślinnym. Połóż na serwetce, aby nadmiar oleju zniknął.
pokrój bagietkę lub bochenek w plastry, pomidory w kółka. Oddzielnie wymieszaj posiekany czosnek z majonezem.
na każdą kromkę chleba rozłóż majonez z czosnkiem, połóż cukinię na wierzchu, ponownie czosnek z majonezem i pomidor na wierzchu, cukinię na wierzchu. Udekoruj kanapki z cukinią i pomidorami ziołami (najbardziej odpowiednia jest pietruszka).
pokrój bagietkę lub bochenek w plastry, pomidory w kółka. Oddzielnie wymieszaj posiekany czosnek z majonezem.
na każdą kromkę chleba rozłóż majonez z czosnkiem, połóż cukinię na wierzchu, ponownie czosnek z majonezem i pomidor na wierzchu, cukinię na wierzchu. Udekoruj kanapki z cukinią i pomidorami ziołami (najbardziej odpowiednia jest pietruszka).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g