Jizz BYZ

Przygotuj przepyszne orientalne danie! To jest pyszne! Dżiz BYZ to danie tradycyjne dla Uzbekistanu, Azerbejdżanu i Kirgistanu. W rzeczywistości jest to pieczeń, która jest przygotowywana z podrobów jagnięcych z ziemniakami i cebulą. Okazuje się, że danie jest obfite, smaczne i kolorowe. To prawda, że przygotowanie dżizu zajmie trochę czasu na moczenie podrobów-warto to wziąć pod uwagę.
maralyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 9 g
tłuszcze 48 % 14 g
węglowodany 21 % 6 g
197 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 7 h 20 min

na początek przygotowujemy podroby:

- nerki należy namoczyć w czystej zimnej wodzie. Musisz je namoczyć, aż staną się jasne. Tak więc kroimy nerki na kawałki, usuwając cały nadmiar-naczynia, filmy, po czym pozostałą miazgę kroimy na średnie kawałki o wielkości około 3 cm z boku. Kawałki nerek wkładamy do dużego pojemnika i napełniamy wodą, kilkakrotnie ściskamy je rękami bezpośrednio w wodzie. Co godzinę zmieniamy wodę na świeżą. W sumie potrzeba około 6 godzin na moczenie;

- płukamy też kilka razy, napełniając wodą i wylewając. Powtarzamy czynność, aż woda będzie czysta. Następnie kroimy płuco proporcjonalnie do nerek i serca. Przenieś do rondla, zalej czystą wodą i gotuj przez 1 godzinę po ugotowaniu na średnim ogniu. Po odcedzeniu bulionu;

- pokrój serce na pół, dobrze spłucz pod bieżącą wodą, usuwając skrzepy krwi, a następnie pokrój na te same kawałki co nerki;

- wycinamy naczynia z umytej wątroby, usuwamy folie, kroimy na te same kawałki, co pozostałe podroby.

przygotowujemy również warzywa:

- myjemy ziemniaki, kroimy je w duże kostki;

- obieramy cebulę, kroimy ją w półpierścienie (lub ćwiartki pierścieni, jeśli cebule są duże).

przejdź bezpośrednio do gotowania dania głównego:

1. Pokrój Kurdyuk na duże kawałki.

2. Stawiamy kocioł na dużym ogniu, podgrzewamy go razem z ćwierć tłuszczu z ogona i połową oleju roślinnego.

3. Włóż ziemniaki do rozgrzanego kotła i smaż je na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu. Smażone ziemniaki układamy w naczyniu.

4. Włóż cebulę do pozostałego tłuszczu w kotle, smaż również na złoty kolor i rozłóż na ziemniakach.

5. Dodaj pozostałe Kurdyuk i olej roślinny do kotła, zmniejsz ogrzewanie do średniego. Rozłóż serce, gotuj przez 5 minut, przykryj pokrywką.

6. Teraz musisz dodać lekkie kawałki, wymieszać i kontynuować gotowanie przez 3 minuty. Dodaj szafran w procesie i ponownie wymieszaj.

7. Rozłóż nerki, gotuj je przez kolejne 3 minuty.

8. Kładziemy wątrobę, gotujemy wszystko razem pod pokrywką, od czasu do czasu mieszając, 5 minut.

9. Sól, posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszaj i zdejmij z ognia.

10. Wymieszaj zawartość kotła z ziemniakami i cebulą, podpal na kolejne 1-2 minuty, aby ziemniaki się rozgrzały.

podawaj na gorąco, uzupełniając posiekanymi świeżymi ziołami i posiekaną czerwoną cebulą.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Mózgi (wołowina, wieprzowina, baranina) - 92   kcal/100g
  • Trebusza - 120   kcal/100g
  • Kiełbasa mózgowa - 342   kcal/100g
  • Podroby - 170   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Gruby brzuch - 897   kcal/100g

Podobne przepisy