Sałatka Cezar z krewetkami klasyczna

nieporównywalnie pyszne, w pośpiechu, świąteczne i jasne! Klasyczna sałatka Cezar z krewetkami jest idealna na romantyczną kolację pod butelką białego wina. Jest lekki, ale też sycący. I gotuje się bardzo szybko, w kilka minut. Przygotuj go, jeśli chcesz mile zaskoczyć swoich bliskich.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 9 g
tłuszcze 41 % 12 g
węglowodany 28 % 8 g
183 kcal
IG: 13 / 88 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczną sałatkę Cezar z krewetkami? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Lepiej jest wziąć krewetki do sałatki tygrysie lub królewskie, ale ze zwykłymi okaże się nie mniej smaczne. Które arkusze sałaty są lepsze w użyciu? W klasycznym przepisie używa się Romano, możesz wziąć sałatę, Endwium, górę lodową lub kapustę pekińską. Opłucz pomidory, cytrynę i liście w czystej wodzie, osusz serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Krewetki wyjąć z zamrażarki i rozmrozić w temperaturze pokojowej. Aby przyspieszyć rozmrażanie, możesz zalać krewetki zimną wodą. Usuń muszle i głowy z małży, ogony można pozostawić lub usunąć - według własnego uznania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie istnieją dwa sposoby obróbki cieplnej krewetek. Można je gotować we wrzącej wodzie do miękkości lub marynować i smażyć na patelni. Częściej gotuję w drugą stronę, więc smak sałatki, jak mi się wydaje, okazuje się bardziej nasycony. Tak więc wyślij krewetki do głębokiej małej filiżanki, dodaj 1 łyżkę. sok z cytryny, 2 łyżki.l. olej roślinny lub oliwkowy i szczypta soli. Jeśli masz sos Worcester, dodaj go również. Pozostaw na 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smaż krewetki na gorącej patelni przez kilka minut z jednej strony.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I tyle samo z drugim.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z białego chleba (możesz użyć bochenka) odetnij Skórki. Pokrój chleb na małe kostki o wielkości 1-2 cm, smaż na niewielkiej ilości oliwy lub oleju roślinnego. Jeśli chcesz, możesz dodać trochę czosnku, aby krakersy były pachnące.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż bułkę tartą na blasze do pieczenia i wyślij do nagrzanego piekarnika na 5-10 minut do wyschnięcia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Napełnij jajka zimną wodą i umieść na kuchence. Po ugotowaniu lekko zmniejsz płomień i gotuj jajka przez minutę. Powinny być na miękko. Do przygotowania sosu potrzebujemy tylko żółtek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj sos. Aby to zrobić, umieść dwa żółtka, musztardę, 2 łyżki stołowe w misce blendera. l sok z cytryny, ocet balsamiczny, 4 łyżki. l oliwa z oliwek lub olej roślinny, czosnek, sól, cukier i czarny pieprz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubij wszystko, aż będzie gładkie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pozostaje złożyć sałatkę. Połóż arkusze dowolnie rękami, wyślij pierwszą warstwę na płaski talerz.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następna jest kolejka krakersów i pomidorów cherry. Pomidory można pokroić na pół lub na ćwiartki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż następną warstwę krewetek.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Równomiernie polej sałatkę sosem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    I dodaj drobno starty ser.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    W razie potrzeby posyp krakersami i udekoruj ziołami. Cezar jest gotowy, podawaj od razu!

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Lekko wymieszaj sałatkę na talerzu i ciesz się niesamowitym smakiem!

jeśli planujesz podawać sałatkę nie natychmiast po ugotowaniu, ale po pewnym czasie, lepiej jest zakończyć warstwę krakersów, aby nie zmokły i pozostały chrupiące, a jeszcze lepiej dodać je do talerza tuż przed podaniem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Sos Worcester - 78   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy