skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną sałatkę Cezar z krewetkami? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Lepiej jest wziąć krewetki do sałatki tygrysie lub królewskie, ale ze zwykłymi okaże się nie mniej smaczne. Które arkusze sałaty są lepsze w użyciu? W klasycznym przepisie używa się Romano, możesz wziąć sałatę, Endwium, górę lodową lub kapustę pekińską. Opłucz pomidory, cytrynę i liście w czystej wodzie, osusz serwetkami.
Krok 2:
Krewetki wyjąć z zamrażarki i rozmrozić w temperaturze pokojowej. Aby przyspieszyć rozmrażanie, możesz zalać krewetki zimną wodą. Usuń muszle i głowy z małży, ogony można pozostawić lub usunąć - według własnego uznania.
Krok 3:
Następnie istnieją dwa sposoby obróbki cieplnej krewetek. Można je gotować we wrzącej wodzie do miękkości lub marynować i smażyć na patelni. Częściej gotuję w drugą stronę, więc smak sałatki, jak mi się wydaje, okazuje się bardziej nasycony. Tak więc wyślij krewetki do głębokiej małej filiżanki, dodaj 1 łyżkę. sok z cytryny, 2 łyżki.l. olej roślinny lub oliwkowy i szczypta soli. Jeśli masz sos Worcester, dodaj go również. Pozostaw na 10 minut.
Krok 4:
Smaż krewetki na gorącej patelni przez kilka minut z jednej strony.
Krok 5:
I tyle samo z drugim.
Krok 6:
Z białego chleba (możesz użyć bochenka) odetnij Skórki. Pokrój chleb na małe kostki o wielkości 1-2 cm, smaż na niewielkiej ilości oliwy lub oleju roślinnego. Jeśli chcesz, możesz dodać trochę czosnku, aby krakersy były pachnące.
Krok 7:
Ułóż bułkę tartą na blasze do pieczenia i wyślij do nagrzanego piekarnika na 5-10 minut do wyschnięcia.
Krok 8:
Napełnij jajka zimną wodą i umieść na kuchence. Po ugotowaniu lekko zmniejsz płomień i gotuj jajka przez minutę. Powinny być na miękko. Do przygotowania sosu potrzebujemy tylko żółtek.
Krok 9:
Przygotuj sos. Aby to zrobić, umieść dwa żółtka, musztardę, 2 łyżki stołowe w misce blendera. l sok z cytryny, ocet balsamiczny, 4 łyżki. l oliwa z oliwek lub olej roślinny, czosnek, sól, cukier i czarny pieprz.
Krok 10:
Ubij wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 11:
Pozostaje złożyć sałatkę. Połóż arkusze dowolnie rękami, wyślij pierwszą warstwę na płaski talerz.
Krok 12:
Następna jest kolejka krakersów i pomidorów cherry. Pomidory można pokroić na pół lub na ćwiartki.
Krok 13:
Ułóż następną warstwę krewetek.
Krok 14:
Równomiernie polej sałatkę sosem.
Krok 15:
I dodaj drobno starty ser.
Krok 16:
W razie potrzeby posyp krakersami i udekoruj ziołami. Cezar jest gotowy, podawaj od razu!
Krok 17:
Lekko wymieszaj sałatkę na talerzu i ciesz się niesamowitym smakiem!
jeśli planujesz podawać sałatkę nie natychmiast po ugotowaniu, ale po pewnym czasie, lepiej jest zakończyć warstwę krakersów, aby nie zmokły i pozostały chrupiące, a jeszcze lepiej dodać je do talerza tuż przed podaniem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Sos Worcester - 78 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g