pieczarki w cieście
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Pieczarki obieramy, myjemy pod bieżącą wodą, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 10 minut od momentu wrzenia.
2. Rozbij jajka do miski, ubij widelcem, wlej mleko, wlej sól i czarny pieprz do smaku, wymieszaj.
3. W powstałym cieście rozprowadzamy gotowane grzyby, a następnie przenosimy je na kilka kawałków do naczynia z mąką, panierujemy ze wszystkich stron.
4. Zwracamy grzyby do ciasta, a następnie panierujemy w bułce tartej.
5. Rozgrzej olej roślinny na patelni, zanurz w nim pieczarki i smaż na złoty kolor, a następnie rozłóż na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju.
podawaj na stole w ciepłej formie.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g