pieczarki w cieście

ciekawa przekąska na wakacje i w dni powszednie. Pieczarki w cieście wyglądają bardzo apetycznie! Do gotowania należy wybrać małe grzyby mniej więcej tej samej wielkości. Mniej oleju roślinnego może być potrzebne, jeśli weźmiesz małą patelnię i rozłożysz grzyby w małych partiach po kilka sztuk. Podawaj przystawkę z ulubionym sosem i warzywami.
olgaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 79 % 46 g
węglowodany 14 % 8 g
449 kcal
IG: 13 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Pieczarki obieramy, myjemy pod bieżącą wodą, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 10 minut od momentu wrzenia.

2. Rozbij jajka do miski, ubij widelcem, wlej mleko, wlej sól i czarny pieprz do smaku, wymieszaj.

3. W powstałym cieście rozprowadzamy gotowane grzyby, a następnie przenosimy je na kilka kawałków do naczynia z mąką, panierujemy ze wszystkich stron.

4. Zwracamy grzyby do ciasta, a następnie panierujemy w bułce tartej.

5. Rozgrzej olej roślinny na patelni, zanurz w nim pieczarki i smaż na złoty kolor, a następnie rozłóż na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju.

podawaj na stole w ciepłej formie.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy