czerwona ryba na patelni grillowej

Opcja szybkiej i cudownie pysznej kolacji! Czerwona ryba na patelni grillowej jest szybka i łatwa do przygotowania. Czy warto powiedzieć, że okazuje się niezwykle smaczne, pachnące i apetyczne danie? Aby przygotować taką rybę, potrzebujesz patelni grillowej. Jeśli chodzi o rodzaj ryby, możesz użyć dowolnej czerwonej.
Anna ŚwiatowskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 16 g
tłuszcze 35 % 14 g
węglowodany 25 % 10 g
219 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 50 min

najpierw czerwoną rybę należy oczyścić, wypatroszyć, a następnie dobrze spłukać pod bieżącą wodą i wytrzeć do sucha ręcznikami papierowymi.

Jeśli używasz mrożonej ryby, w tym przypadku należy ją najpierw rozmrozić w temperaturze pokojowej, spuścić uwolniony płyn, a następnie rozpocząć gotowanie.

pokrój czerwoną rybę na porcje mniej więcej tej samej wielkości, aby wygodniej było gotować kilka kawałków jednocześnie.

w małym, głębokim talerzu wymieszaj sos sojowy, musztardę Dijon, oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Wymieszać.

obierz czosnek, zdemontuj goździki. Następnie połóż czosnek na desce, dociśnij szeroką częścią noża, aby sok się wyróżniał i drobno posiekaj. Dodaj czosnek do pojemnika z olejem, musztardą i sosem sojowym i ponownie dobrze wymieszaj. To będzie marynata do czerwonej ryby.

odłóż połowę marynaty na ostatni etap i zanurz każdy kawałek ryby ze wszystkich stron w pozostałej części. Umieść rybę w szczelnej, szczelnej torbie, wlej resztki marynaty i zamknij. Pozostaw rybę do marynowania przez pół godziny.

po upływie określonego czasu przygotuj patelnię grillową. Umieść go na kuchence i podgrzewaj przez kilka minut. Następnie wyjmij czerwoną rybę z torby, lekko strząśnij marynatę i umieść na patelni. Smaż rybę do charakterystycznych rumianych pasków, około 4 do 5 minut z jednej strony. Następnie odwróć i usmaż rybę po drugiej stronie. Czas smażenia różni się w zależności od grubości kawałków ryby.

następnie przenieś smażoną rybę na talerz i odstaw na około 10 minut. W tym czasie powinna "dotrzeć" do środka w najgrubszej części.

przed podaniem czerwoną rybę polać połową marynaty, która została odłożona na samym początku i posypać zieloną cebulą.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Czerwona ryba - 191   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g

Podobne przepisy