gruszki w karmelu

Chcesz zaskoczyć domowe desery jak z restauracji?! Niezwykły deser o Smaku gruszki, karmelu i przyjemnej nucie cynamonu jak z restauracji jest łatwy do zrobienia w domu. Taki deser można podać na świątecznym stole lub po prostu rozpieszczać domowników. Podbije serca wszystkich swoim wspaniałym smakiem i prezentacją. Gruszki w karmelu można podawać ze śmietaną lub lodami. Kremowy smak doda szczególnego akcentu temu deserowi.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 32 % 10 g
węglowodany 68 % 21 g
174 kcal
IG: 43 / 0 / 57

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelni roztop masło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier, wymieszaj i pozwól mu się zagotować.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj szczyptę cynamonu, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gruszkę myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy rdzeń. Gdy na patelni powstanie płynny karmel, włóż do niego gruszkę i smaż ze wszystkich stron, aż gruszka się karmelizuje.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj ze śmietaną i świeżymi malinami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g

Podobne przepisy