udka z kurczaka w sosie sojowym na patelni

niesamowicie pyszne udka z kurczaka w sosie sojowym! Bardzo udany i łatwy sposób na szybkie ugotowanie goleni na patelni! Sos sojowy w połączeniu z sezamem sprawia, że kurczak jest niezwykły, a przygotowanie go jest łatwiejsze. Spróbuj!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 15 g
tłuszcze 35 % 12 g
węglowodany 21 % 7 g
186 kcal
IG: 43 / 0 / 57

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć udka z kurczaka w sosie sojowym? Przygotuj wszystkie składniki. Wybierz olej o wysokiej temperaturze dymienia. Jeśli kupiłeś mrożone nogi kurczaka, najpierw rozmroź je, najlepiej-powoli, na dolnej półce lodówki. Następnie umyj golenie i osusz serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyte i wysuszone udka z kurczaka smażyć na rozgrzanej patelni na oleju roślinnym przez 2-3 minuty z każdej strony. Na tym etapie gotowania nie staramy się doprowadzić goleni do gotowości, ważne jest, aby usmażyć je na wierzchu, uszczelniając wszystkie soki w środku. Gotowy kurczak w tym przypadku będzie znacznie smaczniejszy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej wodę na patelnię i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Ponieważ naczynia i sprzęt są różne dla każdego, upewnij się, że w tym czasie woda na patelni się nie zagotuje. Jeśli woda wyparuje zbyt szybko, dodaj trochę więcej wody, aby kurczak się nie przypalił.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie otwórz pokrywkę, posyp każdą podudzie cukrem i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz wlej sos sojowy i gotuj pod przykryciem przez kolejne 5-7 minut, od czasu do czasu obracając podudzia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp gotowego kurczaka sezamem i podawaj z ulubionym dodatkiem. Smacznego!

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. W tym przepisie udka z kurczaka gotuje się bez dodatku soli właśnie z tego powodu.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g

Podobne przepisy