skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć udka z kurczaka w sosie sojowym? Przygotuj wszystkie składniki. Wybierz olej o wysokiej temperaturze dymienia. Jeśli kupiłeś mrożone nogi kurczaka, najpierw rozmroź je, najlepiej-powoli, na dolnej półce lodówki. Następnie umyj golenie i osusz serwetkami.
Krok 2:
Umyte i wysuszone udka z kurczaka smażyć na rozgrzanej patelni na oleju roślinnym przez 2-3 minuty z każdej strony. Na tym etapie gotowania nie staramy się doprowadzić goleni do gotowości, ważne jest, aby usmażyć je na wierzchu, uszczelniając wszystkie soki w środku. Gotowy kurczak w tym przypadku będzie znacznie smaczniejszy.
Krok 3:
Wlej wodę na patelnię i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Ponieważ naczynia i sprzęt są różne dla każdego, upewnij się, że w tym czasie woda na patelni się nie zagotuje. Jeśli woda wyparuje zbyt szybko, dodaj trochę więcej wody, aby kurczak się nie przypalił.
Krok 4:
Następnie otwórz pokrywkę, posyp każdą podudzie cukrem i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut.
Krok 5:
Teraz wlej sos sojowy i gotuj pod przykryciem przez kolejne 5-7 minut, od czasu do czasu obracając podudzia.
Krok 6:
Posyp gotowego kurczaka sezamem i podawaj z ulubionym dodatkiem. Smacznego!
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. W tym przepisie udka z kurczaka gotuje się bez dodatku soli właśnie z tego powodu.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g