ziemniaki po chińsku

lubisz ziemniaki? Przygotuj pyszną wersję chińskiego Dania! Chińskie ziemniaki urozmaicają zwykłe dania ziemniaczane w rodzinnym menu. Gotowanie nie jest trudne, nie zajmie dużo czasu. Na wyjściu okazuje się bardzo apetyczny ziemniak! Rodzina będzie zachwycona! Kuchnia chińska jest tradycyjnie bogata w pikantne i pikantne potrawy, ten przepis nie jest wyjątkiem. Ale ilość pieprzu można oczywiście dostosować do siebie i zmiękczyć smak. Keczup można zastąpić pikantnym sosem pomidorowym.
ZorianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 65 % 15 g
110 kcal
IG: 93 / 0 / 7

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

Wiele osób uwielbia koreańskie potrawy ze względu na ich niepowtarzalny smak i pikantność. Ten przepis jest nie mniej interesującym daniem znanym wszystkim warzywom-ziemniakom. Wszystko jest proste w procesie i uzyskuje się doskonały wynik.

1. Obieramy ziemniaki, myjemy. Pokrój bulwy w paski. Wlej olej na patelnię, Wyślij do ognia. Włóż ziemniaki do rozgrzanego oleju, smaż na złoty kolor. W tym procesie nie zapomnij mieszać.

2. Obierz czosnek, drobno posiekaj. Korzeń imbiru jest również obrany i pokrojony w małe kostki. Ziemniaki wyjmujemy na ręcznik papierowy i smażymy czosnek i imbir na pozostałym oleju.

3. Obierz cebulę, grubo posiekaj. Rozłóż na patelni, smaż dalej, aż cebula będzie przezroczysta.

4. Paprykę oczyszczamy z nasion, myjemy, suszymy. Przygotowaną paprykę kroimy na duże kawałki, wysyłamy po cebuli. Smażyć jeszcze kilka minut.

5. Na tym etapie dodajemy sól i cukier, a także sproszkowane chili. Wlej sos sojowy i keczup pomidorowy, dodaj trochę wody.

6. Rozłóż ziemniaki w powstałym sosie z warzywami. Mąkę kukurydzianą rozcieńczyć niewielką ilością wody, wlać na patelnię. Doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.

podawaj na gorąco lub na ciepło. W kuchni chińskiej takie ziemniaki są uzupełniane dodatkami z ryżu. Ale danie jest dość samowystarczalne, możesz podawać je samodzielnie.

smacznego! Jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy