minóg marynowany

Spróbuj niesamowitego smaku marynowanego Minoga!
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 42 % 13 g
węglowodany 55 % 17 g
190 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min
wkrótce-święta. A więc goście. Powoli trzeba już przygotować się z jedzeniem na te wydarzenia. Dziś sąsiad przyniósł żonie wiadro żywego Minoga. Jestem przemycona-co to jest, jak to jest. Poczęstowali mnie marynowanym minogiem. A kiedy mi się podobało, sąsiedzi podzielili się nie tylko Minogą, ale także przepisem kulinarnym, według którego został z nimi przygotowany rok temu.
jak marynować minogi? Oczywiście o tym chcę opowiedzieć.
na początku, oczywiście, musisz bardzo dokładnie umyć minogi. Tak, żeby nie było śladu śluzu. Jeśli nadal żyje, posyp ją solą, ale wkrótce będzie można ją spokojnie ugotować.
więc pokrój każdy minóg na 3-4 równe części. Nie możemy odciąć głowy, ale aby nikogo nie kusić tym groźnym gatunkiem, odetniemy je i wyrzucimy. Pokrój samego Minoga w plastry o długości 3-4 cm.
wymieszaj mąkę z solą i pieprzem. Kawałki Minoga obtaczamy w mące i smażymy na oleju słonecznikowym, tak jak w przypadku każdej innej ryby.
zetrzyj marchewki na tarce. Posiekamy cebulę. I to wszystko, co pokroiliśmy, smażymy przez 10 minut na oleju roślinnym.
włóż smażoną rybę do rondla. Dodaj tam cynamon z goździkami i liściem laurowym i zalej gorącą marynatą.
a do marynaty zagotuj wodę, dodaj do niej sól, cukier i przyprawy, a na końcu ocet.
zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Zdejmij z ognia, przykryj pokrywką. Dajmy dzień na zaparzenie.
podawaj Minoga jako zimną przekąskę. Doskonale stoi w lodówce, nie psując się przez długi czas.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Minóg - 166   kcal/100g

Podobne przepisy