minóg marynowany
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
wkrótce-święta. A więc goście. Powoli trzeba już przygotować się z jedzeniem na te wydarzenia. Dziś sąsiad przyniósł żonie wiadro żywego Minoga. Jestem przemycona-co to jest, jak to jest. Poczęstowali mnie marynowanym minogiem. A kiedy mi się podobało, sąsiedzi podzielili się nie tylko Minogą, ale także przepisem kulinarnym, według którego został z nimi przygotowany rok temu.
jak marynować minogi? Oczywiście o tym chcę opowiedzieć.
na początku, oczywiście, musisz bardzo dokładnie umyć minogi. Tak, żeby nie było śladu śluzu. Jeśli nadal żyje, posyp ją solą, ale wkrótce będzie można ją spokojnie ugotować.
więc pokrój każdy minóg na 3-4 równe części. Nie możemy odciąć głowy, ale aby nikogo nie kusić tym groźnym gatunkiem, odetniemy je i wyrzucimy. Pokrój samego Minoga w plastry o długości 3-4 cm.
wymieszaj mąkę z solą i pieprzem. Kawałki Minoga obtaczamy w mące i smażymy na oleju słonecznikowym, tak jak w przypadku każdej innej ryby.
zetrzyj marchewki na tarce. Posiekamy cebulę. I to wszystko, co pokroiliśmy, smażymy przez 10 minut na oleju roślinnym.
włóż smażoną rybę do rondla. Dodaj tam cynamon z goździkami i liściem laurowym i zalej gorącą marynatą.
a do marynaty zagotuj wodę, dodaj do niej sól, cukier i przyprawy, a na końcu ocet.
zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Zdejmij z ognia, przykryj pokrywką. Dajmy dzień na zaparzenie.
podawaj Minoga jako zimną przekąskę. Doskonale stoi w lodówce, nie psując się przez długi czas.
jak marynować minogi? Oczywiście o tym chcę opowiedzieć.
na początku, oczywiście, musisz bardzo dokładnie umyć minogi. Tak, żeby nie było śladu śluzu. Jeśli nadal żyje, posyp ją solą, ale wkrótce będzie można ją spokojnie ugotować.
więc pokrój każdy minóg na 3-4 równe części. Nie możemy odciąć głowy, ale aby nikogo nie kusić tym groźnym gatunkiem, odetniemy je i wyrzucimy. Pokrój samego Minoga w plastry o długości 3-4 cm.
wymieszaj mąkę z solą i pieprzem. Kawałki Minoga obtaczamy w mące i smażymy na oleju słonecznikowym, tak jak w przypadku każdej innej ryby.
zetrzyj marchewki na tarce. Posiekamy cebulę. I to wszystko, co pokroiliśmy, smażymy przez 10 minut na oleju roślinnym.
włóż smażoną rybę do rondla. Dodaj tam cynamon z goździkami i liściem laurowym i zalej gorącą marynatą.
a do marynaty zagotuj wodę, dodaj do niej sól, cukier i przyprawy, a na końcu ocet.
zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Zdejmij z ognia, przykryj pokrywką. Dajmy dzień na zaparzenie.
podawaj Minoga jako zimną przekąskę. Doskonale stoi w lodówce, nie psując się przez długi czas.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Minóg - 166 kcal/100g