duszone ziemniaki z mięsem i grzybami

apetyczny, sycący, ze zwykłych potraw, dla całej rodziny! Duszone ziemniaki z mięsem i grzybami to uniwersalne danie na codzienne obiady i kolacje. Nie wymaga dużych kosztów energii i jest bardzo szybki w przygotowaniu. Natychmiast dostajesz zarówno mięso, jak i przystawkę — jest to wygodne, ponieważ nie używa się dodatkowych naczyń.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 7 g
tłuszcze 46 % 12 g
węglowodany 27 % 7 g
162 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić ziemniaki z mięsem i grzybami? Przygotuj składniki. Zamiast wieprzowiny możesz wziąć wołowinę, kurczaka, indyka. Będzie bardzo smaczny z królikiem. Wszelkie grzyby są również odpowiednie-pieczarki, takie jak moje, boczniaki, leśne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wieprzowinę, osusz i pokrój na małe, długie kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj, obierz ziemniaki, a także pokrój w kostkę. Umyj pieczarki, osusz i pokrój w talerze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czosnek, umyj koperek i dobrze wysusz. Drobno posiekaj czosnek i zioła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni na dużym ogniu rozgrzej olej roślinny i smaż na nim mięso na złoty kolor, mieszając, około 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj ziemniaki, sól i przyprawy na patelnię. Wymieszaj i smaż wszystko razem, mieszając przez kolejne 7 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść grzyby na patelni i smaż, mieszając, przez kolejne 7 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej pół szklanki wody na patelnię.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zmniejsz ogień i gotuj naczynie pod przykryciem, aż będzie ugotowane — ziemniaki powinny stać się miękkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj czosnek i koperek na patelnię, wszystko delikatnie wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj patelnię pokrywką i trzymaj na ogniu przez kolejne 5-7 minut. Spróbuj gotowego dania na sól, w razie potrzeby dodaj sól. Podawaj na gorąco, posypane świeżymi ziołami. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

umyj i oczyść grzyby na ręczniku kuchennym, aby wchłonęły nadmiar płynu. Pozostaw na 15-20 minut, aby cała wilgoć została wchłonięta przez tkaninę. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy