skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić ziemniaki z mięsem i grzybami? Przygotuj składniki. Zamiast wieprzowiny możesz wziąć wołowinę, kurczaka, indyka. Będzie bardzo smaczny z królikiem. Wszelkie grzyby są również odpowiednie-pieczarki, takie jak moje, boczniaki, leśne.
Krok 2:
Umyj wieprzowinę, osusz i pokrój na małe, długie kawałki.
Krok 3:
Umyj, obierz ziemniaki, a także pokrój w kostkę. Umyj pieczarki, osusz i pokrój w talerze.
Krok 4:
Obierz czosnek, umyj koperek i dobrze wysusz. Drobno posiekaj czosnek i zioła.
Krok 5:
Na patelni na dużym ogniu rozgrzej olej roślinny i smaż na nim mięso na złoty kolor, mieszając, około 10 minut.
Krok 6:
Dodaj ziemniaki, sól i przyprawy na patelnię. Wymieszaj i smaż wszystko razem, mieszając przez kolejne 7 minut.
Krok 7:
Umieść grzyby na patelni i smaż, mieszając, przez kolejne 7 minut.
Krok 8:
Wlej pół szklanki wody na patelnię.
Krok 9:
Zmniejsz ogień i gotuj naczynie pod przykryciem, aż będzie ugotowane — ziemniaki powinny stać się miękkie.
Krok 10:
Dodaj czosnek i koperek na patelnię, wszystko delikatnie wymieszaj.
Krok 11:
Przykryj patelnię pokrywką i trzymaj na ogniu przez kolejne 5-7 minut. Spróbuj gotowego dania na sól, w razie potrzeby dodaj sól. Podawaj na gorąco, posypane świeżymi ziołami. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
umyj i oczyść grzyby na ręczniku kuchennym, aby wchłonęły nadmiar płynu. Pozostaw na 15-20 minut, aby cała wilgoć została wchłonięta przez tkaninę. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g