skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z chrupiącym bakłażanem i pomidorami po gruzińsku? Przygotuj niezbędne składniki. Weź duży bakłażan, gęsty, nie ospały, z elastyczną błyszczącą skórką.
Krok 2:
Bakłażan umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę. Złożyć pokrojone warzywo do miski, posolić i odstawić na 5-7 minut. Następnie spuść uwolniony płyn i osusz bakłażany.
Krok 3:
Podczas gdy bakłażany są solone, przygotuj wszystkie pozostałe składniki. Pokrój pomidory na duże kawałki. Pomidory wybierz dojrzałe, soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
Krok 4:
Umyj wszystkie warzywa, osusz i grubo posiekaj.
Krok 5:
Praż nasiona słonecznika i sezamu pojedynczo na suchej patelni na złoty kolor. Jeśli masz już prażone nasiona słonecznika, nie musisz ich dodatkowo kalcynować. Możesz zastąpić te nasiona gotową mieszanką nasion do sałatek lub wziąć jedną rzecz: sezam lub nasiona.
Krok 6:
Kawałki bakłażana zwiń ze wszystkich stron w skrobię. W tym celu wygodnie jest użyć celofanowej torby.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż bakłażany w głębokim tłuszczu w kilku seriach, aż będą chrupiące na złoty kolor. Od czasu do czasu mieszaj bakłażany, aby kawałki nie sklejały się ze sobą i równomiernie się smażyły. Bardzo ważne jest, aby podsmażyć bakłażana na samym końcu, gdy reszta warzyw zostanie posiekana. Ponieważ najlepiej podawać sałatkę na ciepło, gdy bakłażany są gorące i chrupiące.
Krok 8:
Przenieś gotowe bakłażany na papierowe serwetki, aby wchłonąć nadmiar olej.
Krok 9:
W misce połącz pomidory, zioła, bakłażany, oliwę z oliwek i olej sezamowy, sos chili i delikatnie wymieszaj sałatkę, uważając, aby nie przytłoczyć pomidorów. Lepiej doprawić taką sałatkę tuż przed podaniem, w przeciwnym razie bakłażan stanie się miękki.
Krok 10:
Przenieś sałatkę na półmisek lub salaterkę. Na wierzch ułóż małe quenelle z twarogu. Posyp wszystko sezamem i słonecznikiem. Podawaj sałatkę od razu, podczas gdy bakłażan zachowuje chrupiącą skórkę. Jeśli sałatka stoi przez 15 minut lub dłużej, bakłażan zostanie namoczony. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Sos chili - 98 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g