pieczeń z żeberka wieprzowego z ziemniakami w doniczkach

pyszna, aromatyczna pieczeń doniczkowa z najdelikatniejszymi żebrami! Pieczeń w garnkach przygotowana w ten sposób okazuje się bardzo smaczna, dla mnie osobiście, nawet smaczniejsza niż gotowana w zwykły sposób - bez smażenia ziemniaków.)) A jeśli ugotujesz tę pieczeń z żeberkami w marynacie (tak jak Tym razem kupiłem), okaże się bardziej aromatyczna i pikantna. W każdym razie będzie bardzo smaczny!
Aliska fireAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 4 g
tłuszcze 32 % 6 g
węglowodany 47 % 9 g
105 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żeberka rozmrozić (jeśli zostały zamrożone) i pokroić na kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ziemniaki obrać i pokroić na małe kawałki (niezbyt małe).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę, pokrusz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz marchewki, zetrzyj na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Żeberka smażyć na złoty kolor. Jeśli żeberka były bez marynaty, na tym etapie należy je posolić i pieprzyć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż żeberka w doniczkach bez nadmiaru oleju, w przeciwnym razie ziemniaki będą bardzo tłuste.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pasywuj cebulę i marchewkę na oleju roślinnym, dodaj sos pomidorowy. Podczas pasażowania staraj się używać minimum oleju, wszystko z tego samego powodu - aby ziemniaki nie okazały się zbyt tłuste.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pasażowane warzywa ułożyć w doniczkach. Teraz umieść jeden mały liść laurowy w każdej doniczce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smażyć ziemniaki na dużym ogniu do połowy ugotowane, posolić i pieprzyć.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przygotuj bulion. Zrobiłam bulion z połowy kostki bulionowej Maggi & quot; wołowina na kości & quot;.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż również ziemniaki w doniczkach i wlej do każdego 200 ml bulionu. Następnie dodaj przegotowaną wodę do pożądanej objętości - aby bulion był lekko widoczny spod ziemniaków.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Umieść garnki na ruszcie i wyślij do podgrzanego do 180 gr. piekarnik, piec 40 minut. Na wszelki wypadek włóż brojler pod ruszt z garnkami - może zacząć się gotować. Gdy pieczeń jest gotowa, możesz ją wyjąć, wymieszać i cieszyć się pysznym, pachnącym i soczystym daniem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Żeberka wieprzowe - 321   kcal/100g

Podobne przepisy